ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Aυστριακός Τύπος: Δοκιμασία για τον Αλέξη Τσίπρα τα μέτρα της συμφωνίας

Η εφημερίδα "Ντι Πρέσε" σε εκτενές δημοσίευμά αναφέρει "ο Σόιμπλε χαλάει το πάρτι των Ελλήνων"

 
Δοκιμασία για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα αποτελέσουν τα μέτρα της συμφωνίας με τους θεσμούς εκτιμά σε δημοσίευμά της η αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ". Σύμφωνα με την "Κουρίρ", θα διευκολυνθούν οι απολύσεις, θα επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και αυτά θα αποτελέσουν δοκιμασία για τον πρωθυπουργό, ο οποίος διαθέτει στη Βουλή μόνον μία οριακή πλειοψηφία 153 εδρών στο σύνολο των 300.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως την Τρίτη η κυβέρνηση στην Αθήνα συμφώνησε με τους πιστωτές σε ένα πακέτο λιτότητας ύψους 3,6 έως 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2018 και το 2019, το οποίο προβλέπει περικοπές στις συντάξεις έως 18% και τη μείωση του αφορολόγητου ποσού από 8.636 ευρώ σε 5.681 ευρώ, ενώ ως αντιστάθμισμα οι φτωχότερες οικογένειες θα λάβουν επίδομα ενοικίου.

"Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προτίθενται να αποφασίσουν στις 22 Μαΐου (σ.σ Eurogoup) για το πώς θα μπορούσε να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας, αν και μία πραγματική διαγραφή του φαίνεται να αποκλείεται" προσθέτει η αυστριακή εφημερίδα. 

"H Αθήνα υποχρεώνεται σε νέους στόχους λιτότητας"

Από την πλευρά της, η εφημερίδα "Ντι Πρέσε" σε εκτενές δημοσίευμά της με τίτλο "Ο Σόιμπλε χαλάει το πάρτι των Ελλήνων", αναφερόμενη στα συμφωνηθέντα, παρατηρεί πως θα μπορούσε να ήταν μία ευχάριστη Τρίτη. Και αυτό, καθότι ανακοινώθηκε η επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, ξεπεράστηκε η διένεξη για τις μεταρρυθμίσεις, οι αγορές εμφανίστηκαν ανακουφισμένες, το ευρώ ενισχύθηκε, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έπεσαν τόσο όσο ποτέ μετά το 2014. Όμως κατόπιν έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες ότι πρόκειται για μία "προσωρινή συμφωνία", όπως δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και έπειτα ήλθε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που μέσω του υπουργείου του ανακοίνωσε ότι η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος δεν έχει τελειώσει, πρέπει να αποσαφηνιστεί το αποκαλούμενο πρωτογενές πλεόνασμα.

Όπως σημειώνει η "Ντι Πρέσε", προφανώς υπάρχουν διαφορές ως προς τον όρο "μεσοπρόθεσμο", καθώς το ΔΝΤ θεωρεί πως η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ένα πλεόνασμα 2,2% το 2018, το 2019 έως το 2021 ένα 3,5% και κατόπιν να υπάρξει μία μείωση στο 1,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο ο Σόιμπλε άφησε νωρίτερα να εννοηθεί πως τα πλεονάσματα του 3,5% πρέπει να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ο λόγος για αυτή την αυστηρή στάση του Σόιμπλε πρέπει να βρίσκεται στην αντιπαράθεση ως προς την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτόν τον δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους, για την οποία δεν θέλει να ακούει η Γερμανία, εκτίμησε ότι ανοίγει μετά την χθεσινή επίτευξη συμφωνίας ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανακοινώνοντας πως "υπήρξε λευκός καπνός" και οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν σε όλα τα θέματα.

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος γίνονται αναφορές στο χρέος και στις συχνές αντιπαραθέσεις που υπάρχουν ως προς αυτό ανάμεσα στην Ελλάδα, τους Ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ, το οποίο εξαρτά από μία περαιτέρω διαγραφή χρέους την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, και στην οποία επιμένουν η Γερμανία και η Ολλανδία.

Ένα επιπλέον εμπόδιο για την ελληνική κυβέρνηση είναι η ελληνική Βουλή, όπου θα πρέπει να περάσει σε νόμους τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές ως προς την αγορά εργασίας, τον τομέα της ενέργειας, όπως επίσης τις περικοπές συντάξεων και την αύξηση της φορολογίας, επισημαίνει η "Ντι Πρέσε".

Σε εκτενή ανταπόκρισή της από την Αθήνα που τιτλοφορεί "Η Αθήνα αποδέχεται ("καταπίνει") περαιτέρω συμφωνία λιτότητας έως το 2021", η εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ" σημειώνει εισαγωγικά πως για να εξασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, η ελληνική κυβέρνηση, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, αποδέχθηκε νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία υπερβαίνουν την τρέχουσα δανειακή συμφωνία.

Αφού γίνονται αναφορές στην πορεία "των διαπραγματεύσεων επί των διαπραγματεύσεων", στις εξαγγελίες της "αριστερής κυβέρνησης" πως η συμφωνία δεν θα προβλέπει ούτε ένα ευρώ σε μέτρα λιτότητας, επισημαίνεται πως η Αθήνα υποχρεώνεται σε νέους στόχους λιτότητας έως το 2021 και μετά, δηλαδή πέραν του χρόνου που προβλεπόταν στη δανειακή συμφωνία του 2015 και η οποία ολοκληρώνεται το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς, για τους οποίους η αντιπολίτευση με επικεφαλής τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία, κάνει λόγο για ένα "τέταρτο πρόγραμμα λιτότητας", το οποίο δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή.

Στην ανταπόκριση παρουσιάζονται αναλυτικά οι "νέες υποχρεώσεις" που αναλαμβάνει η Αθήνα και οι χρόνοι μέσα στους οποίους υποχρεούται να τις εκπληρώσει, ενώ αναφέρεται πως η "προσωρινή τεχνική συμφωνία" πρέπει να επικυρωθεί έως τη σύνοδο του Eurogroup στις 22 Μαΐου, αφού νωρίτερα θα πρέπει να έχει περάσει από την ελληνική Βουλή όπου η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα διαθέτει πλειοψηφία μόλις τριών ψήφων.

Σύμφωνα με την "Ντερ Στάνταρντ", νέο στοιχείο είναι η επανάκαμψη του ΔΝΤ στη συμφωνία των πιστωτών με την Αθήνα, που ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω ελαφρύνσεις στο χρέος, ταυτόχρονα όμως το Μνημόνιο που κλείνει η κυβέρνηση Τσίπρα με το ΔΝΤ προβλέπει όρους για μελλοντικές κοινωνικές παροχές οι οποίες θα επιτρέπονται μόνον εφόσον η Αθήνα θα υπερβαίνει κατά επιπλέον 0,2% το πλεόνασμα του 3,5% στον προϋπολογισμό.

Κόντρα Μαξίμου - αντιπολίτευσης 

Όπως αναφέρουν πάντως από το Μαξίμου «εκεί που υποχωρήσαμε, επί της ουσίας, είναι σε μέτρα με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο για το 2019 και το 2020, ώστε να καμφθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο όμως σε κάθε περίπτωση έχει ορίζοντα παρουσίας στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το τέλος του, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018».

«Αυτό που συζητείται έως τις 22 Μαΐου είναι το ζήτημα του χρέους, δεν θα υπάρξει πρόθεση νέων μέτρων» δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη του στο κανάλι της Βουλής. Επισήμανε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι πρόκειται για συμφωνία ισορροπημένη -καθώς υπάρχουν τα αντίμετρα- και αναγκαία, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος.

Την παραίτηση Τσακαλώτου ζητούν, τόσο η ΝΔ, όσο και η ΔΗΣΥ, για την τεχνική συμφωνία, με αφορμή παλαιότερες δηλώσεις του ότι θα παραιτηθεί από υπουργός Οικονομικών αν μειωθεί το αφορολόγητο.

 
Υπουργείο Οικονομικών: Ο ΣΥΡΙΖΑ κυριεύεται από αυταπάτες
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ανακοίνωσή του, επιβεβαιώνει, για μία ακόμη φορά, ότι δεν τα πάει καλά με τη σωστή...
18.08.2019, 14:29
Γεραπετρίτης: Σύντομα οι Έλληνες θα δουν διαφορά στο πορτοφόλι τους
Η μείωση των συμφωνημένων πρωτογενών πλεονασμάτων θα έρθει όταν πρώτα εμείς αποδείξουμε ότι αλλάζουμε το...
18.08.2019, 13:41
Mε το βλέμμα στη ΔΕΘ το Μαξίμου
Σε φουλ ρυθμούς μπαίνει το Μέγαρο Μαξίμου από την ερχόμενη Δευτέρα, μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα του...
18.08.2019, 08:13
Η αμερικανική πρεσβεία «δείχνει» παράταση της θητείας Πάιατ ως το 2020
Η πρεσβεία ανήρτησε είδηση που κάνει λόγο για παράταση της θητείας του πρεσβευτή των ΗΠΑ τουλάχιστον για...
16.08.2019, 17:31
Κικίλιας απαντά σε Πολάκη για τα έξοδα αποθεραπείας του εθελοντή πυροσβέστη
Θα καλύψουμε ότι χρειαστεί, όπως καλύψαμε πλήρως και τους εγκαυματίες από την τραγική φωτιά στο Μάτι, που...
15.08.2019, 18:07
Μητσοτάκης: Η σκέψη μας στους δοκιμαζόμενους από τις πυρκαγιές συμπολίτες
Στις εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου αλλά και για την επέτειο του τορπιλισμού του καταδρομικού...
15.08.2019, 13:23
Σε Βέρμιο και Τήνο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός
Στην Παναγία Σουμελά Βερμίου και στην Τήνο βρίσκονται, για τους εορτασμούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο...
15.08.2019, 11:26
Κικίλιας: Αναλαμβάνουμε τα έξοδα αποθεραπείας του εθελοντή πυροσβέστη
Θα θελα να πω ότι πέρα από τον επαγγελματισμό και το καθήκον, όταν ένας Πυροσβέστης ρίχνεται στις φλόγες για...
14.08.2019, 17:13
Μητσοτάκης: Άμεση αποτύπωση της καταστροφής για αποκατάσταση των πληγέντων
Την άμεση αποτύπωση της έκτασης της καταστροφής που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια ζήτησε ο...
14.08.2019, 14:24
Γεννηματά από Εύβοια: «Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας»
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά μετέβη το μεσημέρι στις περιοχές της Εύβοιας που...
14.08.2019, 13:48

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.