Σήκωσε αυλαία η Εξεταστική για την Υγεία

Επίσημη πρώτη σήμερα για την Εξεταστική για την Υγεία, που θα διερευνήσει τυχόν σκάνδαλα στο χώρο της υγείας τη χρονική περίοδο 1997-2014.

Με αντικείμενο της συνεδρίασης τον προγραμματισμό των εργασιών της, βουλευτές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης άδραξαν την ευκαιρία να δώσουν το στίγμα των προθέσεών τους και της ρητορικής που θα ακολουθήσουν.

Όλοι πάντως συμφώνησαν στο στόχο ανεύρεσης της αλήθειας και τιμωρίας όσων διαπιστωθεί ότι είχαν βάλει το «χέρι στο μέλι». Η πρόθεση, ωστόσο, απομένει να αποδειχτεί και στην πράξη.

Η πρόταση της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δια στόματος του προέδρου Αντώνη Μπαλωμενάκη, ήταν να προηγηθεί η έρευνα για τη μεταβίβαση του Ερρίκος Ντυνάν με το επιχείρημα ότι υπάρχει σχετική δικογραφία, ακολούθως να εξεταστεί η υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ και τελευταίο το πεδίο τιμολόγησης των φαρμάκων, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών προσώπων που θεωρούνται ύποπτα.

«Οι επιθεωρητές της ΤτΕ στην τελευταία εξεταστική είπαν ότι τις τελευταίες 2 ή 3 δεκαετίες στην Ελλάδα εκτυλίχθητε ένα πάρτι που κανείς δεν ήθελε να χαλάσει ή μια φούσκα που κανείς δεν ήθελε να σπάσει. Το 2015 ο κ. Νικολούδης είπε ότι το ποσοστό της μίζας στην υγεία κυμαινόταν στο 24% - 25%. Άρα ξεκινάμε με δεδομένο ότι το πάρτι στην υγεία είναι ανυπολόγιστων, ιλιγγιωδών ποσών. Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αναζητηθούν και να επιβληθούν κυρώσεις», σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας.

Το χρέος των μελών της Επιτροπής να βγάλουν τα κομματικά γυαλιά και να είναι αδέκαστοι, επισήμανε από την πλευρά του ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ, τονίζοντας τις εκτιμήσεις που θέλουν το μαύρο χρήμα στην υγεία να ανέρχεται στα 85 δις ευρώ.

Να προταχθεί της εξέτασης η υπόθεση της τιμολόγησης των φαρμάκων, αντιπρότειναν από την πλευρά τους Νότης Μηταράκης (ΝΔ) και Εύη Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), επισημαίνοντας ότι αυτό είναι το μείζον, ώστε να δοθούν απαντήσεις για τα λεγόμενα «πιράνχας» της υγείας. Στόχος της συγκεκριμένης ιεράρχησης από τα δύο κόμματα, πιθανολογείται ότι είναι να μπει στο κάδρο και η μη έκδοση λίστας φαρμάκων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015, παρότι πρόκειται για χρονικό διάστημα που δεν διερευνάται.

Τον εμπλουτισμό της Επιτροπής και με άλλα ζητήματα που άπτονται της υγείας και σε άλλες χρονικές περιόδους, εφόσον προκύψουν στοιχεία, ζήτησε ο Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ).

«Ελπίζω να μην γίνουμε πρωτοσέλιδο ως Εξεταστική της κοκορομαχίας και της τηλεθέασης, αλλά της ουσίας», υπογράμμισε ο Γιώργος Μαυρωτάς (Ποτάμι), προσθέτοντας την ανάγκη διατύπωσης προτάσεων που θα οδηγήσουν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση παθογενειών του παρελθόντος.

Να μη λειτουργήσει και αυτή η εξεταστική ως «πλυντήριο», σχολίασε ο Ηλίας Κασιδιάρης (Χρυσή Αυγή).

Η Επιτροπή αναμένεται να αιτηθεί της αποστολής εγγράφων που σχετίζονται με τους 3 άξονες έρευνας που έχουν οριστεί και ανάλογα με τα ευρήματα που θα προκύψουν, θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις της και η κλήση μαρτύρων.

Τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία αποφάσισαν από κοινού να μην λαμβάνουν αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά