Κλείσιμο

Τσίπρας: Δύσκολο το διαζύγιο με την Βρετανία – Σήμερα άνοιξε ένας δυσάρεστος κύκλος

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης των 27 κρατών μελών της ΕΕ για την πορεία αναφορικά με την διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει η Ευρώπη για την αποχώρηση της Βρετανίας, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως ο δυσάρεστος κύκλος που άνοιξε σήμερα θα είναι δύσκολος και πολύπλοκος αλλά θα πρέπει να ολοκληρωθεί ομαλά.

Αναλυτικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος της διάσκεψης τόνισε: « Η διαπραγμάτευση για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ δεν θα είναι εύκολη και αυτό γιατί είναι πολλά και πολύπλοκα τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Το χρηματοοικονομικό ζήτημα είναι το κατά την άποψή μου το κρισιμότερο όπως σε όλα τα διαζύγια. Προτεραιότητα μας ορθά αποτελούν οι πολίτες που ζουν στην Μεγάλη Βρετανία και εμείς οι Έλληνες έχουμε περισσότερους από 70.000 συμπολίτες μας σήμερα στη χώρα. Πρέπει παράλληλα να υπάρξει διασφάλιση ομαλών εμπορικών σχέσεων αλλά και διασφάλιση των τουριστικών ροών. Όλα αυτά τα ζητήματα θα αποτελέσουν τη βάση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ζητήσαμε να κατατεθεί ρητώς στα πρακτικά η διευκρίνιση πως το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευση δεν θα αποτελεί δεσμευτικό προηγούμενο για τις σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες. Σήμερα ανοίγει ένας κύκλος όχι και τόσο ευχάριστος και πρέπει όλα τα μέρη να δουλέψουν σκληρά ώστε να κλείσει και ομαλά».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την πορεία της 2ης αξιολόγησης ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Η γενική εικόνα που επικρατεί αναφορικά με την 2 αξιολόγηση είναι πως βρισκόμαστε εντός πλαισίου για την ολοκλήρωση στις 22 Μαΐου».
Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης