Κλείσιμο

Τζανακόπουλος: Κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας μέχρι την Κυριακή

«Έχουμε λόγους να ευελπιστούμε ότι μέχρι την Κυριακή θα έχουμε κλείσει και το κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου και τη συμφωνία που γράφεται με το ΔΝΤ, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, να το καταθέσουμε στη Βουλή και να προχωρήσουμε στη διαδικασία της ψήφισης» τόνισε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο».

Από εκεί και πέρα, διευκρίνισε, πρέπει να γραφτεί η έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς και να κατατεθεί στο Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Σύμφωνα δε με τον κ. Τζανακόπουλο, με το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας την Κυριακή, θα εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις γύρω από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει πολιτική λύση στο θέμα αυτό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ψήφιση των προαπαιτούμενων στη Βουλή θα γίνει μεταξύ 10 και 15 Μαΐου, έτσι ώστε στη συνέχεια οι θεσμοί να έχουν τον χρόνο να γράψουν το compliance report και να το καταθέσουν στο Eurogroup για να μπει και τυπικά η σφραγίδα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, τουλάχιστον στο τεχνικό σκέλος. Ωστόσο απομένει, σημείωσε, η μεγάλη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

«Και ο κ. Ντράγκι και ο κ. Κερέ, γιατί έχει σημασία αυτό, έχουν πει ότι προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των ελληνικών ομολόγων είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η θετική έκθεση βιωσιμότητας εκ μέρους του ΔΝΤ. Επομένως, με το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας την Κυριακή, θα εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις γύρω από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους. Αυτό το οποίο θα συζητηθεί και στο Eurogroup είναι ο βαθμός της εξειδίκευσης αυτών των μέτρων, έτσι ώστε και η Γερμανία να μην έχει πολιτικό πρόβλημα, αλλά και το ΔΝΤ να καλύπτεται και να έχει τη δυνατότητα να συμπεριλάβει αυτά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα κάνει και να βγάλει θετικό αποτέλεσμα» σημείωσε ακόμη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όσον αφορά το αν θα δεχθεί η Γερμανία ρύθμιση του θέματος του χρέους πριν από τις γερμανικές εκλογές ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι αυτό το οποίο συζητείται τώρα είναι η περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος.

«Τι ζητά με λίγα λόγια το ΔΝΤ; Ζητά μια όσο το δυνατόν πιο ειδική περιγραφή των μέτρων, που θα κριθεί εάν θα εφαρμοστούν, εφόσον έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα. Ως προς αυτό, νομίζω ότι θα βρεθεί πολιτική λύση. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν όλες οι πλευρές. Εκτιμώ ότι υπάρχουν πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο, μεγάλες πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο. Και γι’ αυτό είμαστε προσηλωμένοι προς αυτό το στόχο, καθώς, όπως ξέρετε, από αυτή την εξέλιξη εξαρτάται η είσοδος της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Κανένας δεν αρνείται ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και αυτά θα πρέπει βήμα το βήμα να επιλύονται. Ωστόσο, νομίζω ότι για πρώτη φορά είμαστε μπροστά στην έξοδο από την επταετή κρίση» ανέφερε.

«Όσο η ΝΔ δεν μπορεί να βρει πειστικό αφήγημα στην Ελλάδα, θα το ψάχνει στη Βενεζουέλα» δήλωσε στο μεταξύ μέσω του ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου. «Οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς στοχεύουν στην επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας, ισορροπημένης, η οποία θα έχει μέσα και το σκέλος του χρέους και το σκέλος των βιώσιμων πλεονασμάτων» πρόσθεσε η κ. Σβίγκου.
Πηγή: skai.gr