Σε ονομαστική ψηφοφορία οδηγείται η αμφιλεγόμενη τροπολογία για λαθρεμπόριο

Ονομαστική ψηφοφορία θα λάβει χώρα στις 10:00 το πρωί στη Βουλή για την αμφιλεγόμενη τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Δημητριάδη, την οποία έκανε αποδεκτή εν μέσω έντονων αντιδράσεων από βουλευτές της αντιπολίτευσης ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων κατέθεσαν η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και ο ΣΥΡΙΖΑ, την τελευταία στιγμή.

Η τροπολογία προβλέπει την απαλλαγή επενδυτών από πρόστιμα για λαθρεμπόριο, υπό προϋποθέσεις.

«Ντροπή» και «βάλατε τον φουκαρά μπροστά», εννοώντας τον βουλευτή Δημητριάδη, ήταν μερικές από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Δυνάμεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν επίσης κοστολόγηση της τροπολογίας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την αποκάλυψη των επιχειρηματιών που αφορά.

Άγρια κόντρα στην Ολομέλεια

Πάντως, η οριστική αποδοχή της τροπολογίας εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών, πυροδότησε νέο γύρος οξείας αντιπαράθεσης.

«Μπαμπεσιές εδώ δεν θα γίνουν. Θα σηκώσετε τα χεράκια να ψηφίσετε σε ονομαστική. Υπάρχει υποψία διαφθοράς. Θα είστε απολύτως εκτεθειμένοι. Και κομπίνες δεν θα περάσουν χωρίς να πάρετε την ευθύνη και την ντροπή», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Μεθοδεύσεις καταλόγισε στην πλειοψηφία και ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, προκαλώντας την κυβέρνηση να φέρει την τροπολογία ως υπουργική. «Αν είστε τίμιοι πρέπει και να φαίνεστε. Στο χωριό μου λένε καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, αλλά εσείς φαίνεται πως φοβάστε ακόμα και το θρόισμα», σχολίασε σκωπτικά.

«Νύχτα είχε έρθει πέρσι η τροπολογία και είχανε βγει στην επιφάνεια εταιρίες αποθήκευσης καυσίμων στη Βόρεια Ελλάδα. Μιλάμε για λαθραίο καύσιμο που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση θα έφερνε 1 δις από πάταξή του. Πήγαμε για μαλλί και βγαίνουμε κουρεμένοι; Αποσύρτε τη ή πείτε ποιον επιχειρηματία αφορά και τι θα πληρώσει το δημόσιο», σημείωσε στο ίδιο μήκος κύματος ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι.

Και το «σφυροκόπημα» δεν είχε τέλος με τον ανεξάρτητο βουλευτή Χάρη Θεοχάρη να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ πως όχι μόνο διαγράφει πρόστιμα συγκεκριμένου επιχειρηματία αλλά έστησε και τον διαγωνισμό.

«Συνάδελφός σας ήρθε προηγουμένως ενώπιον του κ. Κεγκέρογλου και του κ. Αμυρά και είπε: Ε, ένας άνθρωπος πήρε έναν φορέα και έδωσε τόσα λεφτά να μην του χαρίσουμε μερικά εκατομμύρια; 38 εκατομμύρια. Δηλαδή στήνουμε και τον διαγωνισμό; Γιατί αυτό μας είπε. Εκτός του ότι χαρίζετε, στήνετε και τους διαγωνισμούς. Δίνετε στους εκλεκτούς, όχι να πάρουν τους φορείς με τα δικά τους λεφτά, αλλά με το χάρισμα των προστίμων. Είναι ντροπή αυτή η τροπολογία, πρέπει να την αποσύρετε. Τώρα. Πολύ γρήγορα μάθατε τα κόλπα η πρώτη φορά Αριστερά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αφορά μία εταιρία στη Θεσσαλονίκη και θα είστε υπόλογος κύριε υπουργέ (σ.σ. Δ. Παπαδημητρίου), που θα συνδυάσετε το όνομά σας με το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», τόνισε εξίσου επικριτικά ο Γιώργος Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων.

Ένταση μετά την ψηφοφορία με αναφορές σε Βενεζουέλα

Στα γραφεία των κοινοβουλευτικών συντακτών μετέφεραν συμπολίτευση και αντιπολίτευση την ατέρμονη αντιπαράθεση που είχαν στην Ολομέλεια με αιχμή τη βουλευτική τροπολογία για την απαλλαγή επενδυτών από πρόστιμα για λαθρεμπορία.

Με το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης, βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπήκαν έξαλλοι στα γραφεία των δημοσιογράφων στη Βουλή, καταγγέλλοντας τον ειδικό γραμματέα της Βουλής για «καθεστωτική» συμπεριφορά επειδή είχε κλείσει τα μικρόφωνα στην Ολομέλεια.

«Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό. Είναι απαράδεκτο. Είναι σύμπτωμα έλλειψης Δημοκρατίας μέσα στο ναό της Δημοκρατίας», φώναζε ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Ήρθε ο Μαδούρο στην Ελλάδα;», σχολίαζε δηκτικά ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Displaying IMG_20170427_215948.jpg


Λίγα μόλις λεπτά αργότερα στον ίδιο χώρο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, σήκωνε το γάντι, σημειώνοντας σκωπτικά: «Ένα είναι το σύνθημα. Ξεκαλάκης. Ξεκαλάκης. Πάνε σε συνέδριο και κάνουν φασαρία», υπονοώντας ότι η συνέχεια της αντιπαράθεσης απορρέει από τις εσωτερικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ.

Τα γραφεία των κοινοβουλευτικών συντακτών μετατράπηκαν σε ελάχιστο χρόνο σε μικρή Ολομέλεια, όπου οι δύο πλευρές αντάλλασσαν κατηγορίες, δίνοντας νέο ραντεβού για την αυριανή ονομαστική ψηφοφορία επί της επίμαχης τροπολογίας.

«Το σύνθημα είναι διαφορετικό. Κιμ πάτα το κουμπί», σχολίασε από τη δική του πλευρά, ο Γιώργος Αμυράς, εκδηλώνοντας την ενόχλησή του για τον απότομο τρόπο διακοπής της συνεδρίασης.

Στην πραγματικότητα όλα φαίνεται να οφείλονται σε μία τεράστια παρεξήγηση που έγινε εντός της Ολομέλειας. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησε να αναγνωστούν τα ονόματα των βουλευτών του κόμματος, που υπογράφουν το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επειδή αύριο που θα διεξαχθεί θα λείπουν δύο βουλευτές τους. Αργότερα μέσα στην αναμπουμπούλα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν ότι ζητούσαν την υλοποίηση της ονομαστικής απόψε κι ο καυγάς φούντωσε.

Εν μέσω όλων αυτών των πυρών ο προεδρεύων εκείνη τη στιγμή Δημήτρης Κρεμαστινός, φάνηκε να αιφνιδιάζεται, αδυνατώντας να διαχειριστεί το «χάος» κι έτσι ενώ είχε ανακοινώσει ότι λύεται η συνεδρίαση, το είχε πράξει με τρόπο που δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα η βαβούρα να συνεχίζεται.

Βλέποντάς τον σαστισμένο σύμφωνα με πληροφορίες και θέλοντας να βάλει ένα τέλος στο «αλαλούμ» εντός της αιθούσης ο ειδικός γραμματέας της Βουλής έκλεισε τα μικρόφωνα λύοντας τη συνεδρίαση και τότε η «μάχη» μεταφέρθηκε στα γραφεία των δημοσιογράφων όπως έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν.

Απάντηση Κρεμαστινού

O αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός, ερωτηθείς από το Αθηναϊκό Πρακτορείο για τις διαμαρτυρίες αναφορικά με τον τρόπο λήξης της αποψινής συνεδρίασης της Ολομέλειας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ως γνωστόν σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, μετά την ολοκλήρωση μιας συνεδρίασης, ο προεδρεύων ερωτά το Σώμα εάν με ομοφωνία, όλων των πτερύγων, δέχεται να λυθεί η συνεδρίαση.

Στην αποψινή συνεδρίαση, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε ομοφωνία, οπότε στην περίπτωση αυτή ο προεδρεύων ερωτά τα κόμματα εάν συμφωνούν να λυθεί η συνεδρίαση κατά πλειοψηφία.

Τα κόμματα που συμφώνησαν δια των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων στη λύση της ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η ΝΔ.

Μετά και την ανάγνωση των ονομάτων των βουλευτών που υπέβαλαν αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας, διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε πλέον αντικείμενο συνέχισης της συζήτησης και έλυσα τη συνεδρίαση».

Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά - ΑΜΠΕ