Χάος στη Βουλή με την επαναφορά τροπολογίας περί απαλλαγής προστίμων για λαθρεμπόριο

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή με αφορμή τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Δημητριάδη περί απαλλαγής επενδυτών από πρόστιμα για λαθρεμπόριο, που προκάλεσε αρνητικό deja vu - καθώς είχε κατατεθεί από τον ίδιο τον περασμένο Απρίλιο – προκαλώντας τα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης, που κάλεσε τον Υπουργό Οικονομίας να την απορρίψει, αποδίδοντάς της χαρακτηρισμούς από «κομπίνα» έως «αίσχος» και «ύποπτη», απαιτώντας την κοστολόγησή της από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την αποκάλυψη των επιχειρηματιών που αφορά.

Η επίμαχη τροπολογία προβλέπει την απαλλαγή από τυχόν πρόστιμα για λαθρεμπόριο, επενδυτών που είχαν αγοράσει μέσω αποκρατικοποιήσεων και εκκαθαρίσεων ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων μετέχει το δημόσιο, εφόσον η παράβαση δεν ήταν γνωστή τη στιγμή της μεταβίβασης των μετοχών στον εκάστοτε επενδυτή.

«Επιθυμούμε να ξεμπλοκάρουμε επενδύσεις και να προκαλέσουμε κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ δημοσίου και επενδυτή. Να ξέρει ότι δεν είναι συνυπεύθυνος για πράγματα που έχουν τελεστεί και δεν ήταν ενήμερος», σημείωσε ο βουλευτής της πλειοψηφίας, Δημήτρης Δημητριάδης, υπεραμυνόμενος της κατάθεσής της, αλλά δεν έπεισε κανέναν. Αντιθέτως πυροδότησε το ξέσπασμα των εκπροσώπων της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

«Είναι τροπολογία αθλιότητας και της μεγάλης κομπίνας εις βάρος του ελληνικού δημοσίου. Αν ο κος Παπαδημητρίου ως αρμόδιος για το νομοσχέδιο την αποδεχτεί θα κηλιδώσει το όνομά του με ένα αίσχος. Δεν λέει ποιους αφορά, ποιους απαλλάσσει, με τι ποσά και πόσα εκατομμύρια χάνει το δημόσιο. Ποιοι είναι επιτέλους αυτοί οι ημέτεροι που αξίζουν τέτοιο κόπο και χάρη από την κυβέρνηση; Να απορριφθεί. Είναι ντροπή να επανέρχεται μετά από ένα χρόνο για να χαρίσει εκατομμύρια σε ανώνυμους τώρα και επώνυμους στη συνέχεια», σχολίασε σε υψηλούς τόνους ο Βασίλης Κεγκέρογλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Το αυτί της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου, ωστόσο, δεν ίδρωσε και αμέσως μετά ανακοίνωσε ότι κάνει αποδεκτή την τροπολογία.

«Λέει πως όταν η εκκρεμότητα δεν είχε γνωστοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους του διαγωνισμού κατά τη μετάβαση του περιουσιακού στοιχείου. Επίσης αναφέρει ότι οι συνυπεύθυνοι δεν απαλλάσσονται. Άρα τη συνυπευθυνότητα από τον αγοραστή έρχεται να αλλάξει ο κος Δημητριάδης. Με αυτό το σκεπτικό νομίζω την κάνουμε αποδεκτή», ανέφερε χαρακτηριστικά, προκαλώντας νέες αντιδράσεις.

«Που νομίζετε ότι νομοθετείτε; Στην Μποτσουάνα; Τι είναι αυτά τα χάλια; Ποιοι κρύβονται εδώ; Να μας φέρετε έκθεση του ΓΛΚ να δούμε ποιους και τι ποσά αφορά. Δεν μπορούμε να προσθέτουμε τέτοια ρουσφέτια», ήταν το άμεσο και δηκτικό σχολιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Νίκου Δένδια, ο οποίος κατηγόρησε την κα Παπανάτσιου ότι η ίδια και η κυβέρνηση φέρνουν μία ρύθμιση δια της πλαγίας οδού, δηλαδή μέσω βουλευτικής τροπολογίας, προκειμένου να αποφύγουν την αποτύπωση των δημοσιονομικών της συνεπειών από το ΓΛΚ.

Για τροπολογία που δημιουργεί «υποψία διαφθοράς» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, προειδοποιώντας τον Υπουργό Οικονομίας πως όχι μόνο δεν είναι «αθώα» η ρύθμιση, αλλά όπως είπε φημολογούνται πολλά για το πρόσωπα ή τα πρόσωπα που αφορά.

«Κάνω έκκληση στον υπουργό να μην κάνει δεκτή την τροπολογία για την προστασία του συναδέλφου, του ίδιου και του κύρους το σώματος. Ας τη φέρει ως υπουργική με συνοδεία έκθεσης ΓΛΚ και να μας εξηγήσει ακριβώς ποιους αφορά και πώς νόμιμα μπορεί να επιλυθεί ένα τέτοιο ζήτημα κι όχι με ένα τέτοιο τρόπο», σημείωσε από την πλευρά του ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι.

Υπενθυμίζεται πως ανάλογη τροπολογία είχε καταθέσει ο Δημήτρης Δημητριάδης (ΣΥΡΙΖΑ) και στις 13 Απριλίου του 2016 μαζί με άλλους δύο βουλευτές του κόμματος και η διαδικασία είχε εξελιχθεί σε «τραγέλαφο», με τον επισπεύδων τότε υπουργό Χρήστο Σπίρτζη να την κάνει αποδεκτή και μετά τη γενική κατακραυγή από την αντιπολίτευση που είχε καταγγείλει «επιχείρηση αθώωσης λαθρέμπορων», την απέσυραν άρον άρον οι ίδιοι οι βουλευτές.

Ως προς την «ταμπακιέρα» η βουλευτική τροπολογία προβλέπει συγκεκριμένα ότι:
«Η άγνοια των αστικώς συνυπεύθυνων για την πρόθεση των χαρακτηρισθέντων ως κυρίως υπαιτίων της τέλεσης της παράβασης δεν απαλλάσσει αυτούς από την ευθύνη, εκτός αν ήθελε αποδειχθεί ότι οι ανωτέρω δεν ηδύναντο να έχουν γνώση περί της πιθανότητας τέλεσης της παράβασης».

Παράλληλα, ορίζει ότι: «Σε περίπτωση πώλησης κατόπιν διαγωνισμού του συνόλου ή μέρους των μετοχών ή του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων ή τμημάτων αυτών ή κλάδων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και Πιστωτικών Ιδρυμάτων στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχει με οποιοδήποτε ποσοστό το Δημόσιο καθώς και ανωνύμων εταιρειών που είναι συνδεδεμένες με τα ως άνω Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και Πιστωτικά Ιδρύματα, η οποία πώληση διενεργείται στο πλαίσιο αποκρατικοποίησης, εξυγίανσης ή ειδικής εκκαθάρισης αυτών, για την καταβολή προστίμων, πολλαπλών τελών, δασμών και λοιπών επιβαρύνσεων, που επιβάλλονται και καταλογίζονται σε βάρος των κυρίως υπαιτίων της παράβασης δεν κηρύσσονται αλληλέγγυα συνυπεύθυνα αστικά τα ως άνω νομικά πρόσωπα υπό την προϋπόθεση ότι έως την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών ή περιουσιακών στοιχείων δεν είχαν κοινοποιηθεί καταλογιστικές πράξεις και η συγκεκριμένη εκκρεμότητα δεν είχε γνωστοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές κατά το κρίσιμο στάδιο της διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού για τη μεταβίβαση αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου ισχύει και στην περίπτωση αστικής ευθύνης, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 161 του παρόντος νόμου».

Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά