Κλείσιμο

"Πρόσχημα" για να μη διακοπεί η εξεταστική Παπαντωνίου αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρείται σύμφωνα με πληροφορίες στην πρώτη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και τα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς οι βουλευτές της κυβέρνησης φέρονται να παραδέχονται ξεκάθαρα πλέον την παραγραφή του αδικήματος της απιστίας κατά του δημοσίου και την αναρμοδιότητα της Επιτροπής για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Οι ίδιες πηγές,ωστόσο, θέλουν τους κυβερνητικούς βουλευτές να αναζητούν ένα τρόπο - "πρόσχημα" διατήρησης της Προανακριτικής Επιτροπής, ώστε να μην εκτεθεί η κυβέρνηση με το κλείσιμο των εργασιών της άρον άρον μετά την επιμονή στη σύσταση της. Ψάχνουν ουσιαστικά όπως ακούγεται ένα σχετικά πειστικό "σωσίβιο" για να μην πληγεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης, που είχε στυλώσει τα πόδια απέναντι στις προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης.

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε ακούστηκε στους διαδρόμους της Βουλής να διερωτάται "και τι θα πούμε μετά στην Ολομέλεια;", αναφερόμενος στο ενδεχόμενο απόφασης διακοπής των εργασιών της Προανακριτικής λόγω αναρμοδιότητας που στην πράξη θα απαιτεί απόφαση της Ολομέλειας για επιστροφή του φακέλου της υπόθεσης συ η Δικαιοσύνη.

Υπό αυτό το πρίσμα τα μέλη που εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ φέρονται να προσανατολίζονται σε ένα "αμπαλάρισμα" και μια ρητορική περί συνέχισης της Επιτροπής έστω για ένα διάστημα, ώστε μέσω της έρευνας να εμπλουτίσουν ενδεχομένως το έργο της Δικαιοσύνης πριν επιστραφεί ο φάκελος σε αυτή.

Το ζήτημα είναι σε ποιο δικονομικό έρεισμα μπορούν να βασιστούν για μια τέτοια απόφαση την ώρα μάλιστα που Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΝΔ δια στόματος Ανδρέα Λοβέρδου και Κώστα Τζαβάρα ζητούν σύμφωνα με πληροφορίες την επιστροφή του φακέλου Παπαντωνίου στη Δικαιοσύνη, προειδοποιώντας την πλειοψηφία πως σε διαφορετική περίπτωση θα παρανομήσει, καθώς η Επιτροπή είναι αναρμόδια για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αφού το αδίκημα δεν εμπίπτει στο υπουργικό καθήκον και άρα δεν προστατεύεται από το Κόμο περί ευθύνης υπουργών.

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο άκουσμα του σκεπτικού των βουλευτών της συμπολίτευσης, βουλευτής κόμματος της αντιπολίτευσης που μετέχει σε αυτή βγήκε από την αίθουσα έξαλλος φωνάζοντας "είναι παράνομοι. Δεν μένω ούτε ώρα".

Η οποία απόφαση ενδέχεται να ληφθεί αύριο οπότε και συνεδριάζει εκ νέου η Επιτροπή.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά