Τσίπρας: Θα εφαρμόσουμε τα μέτρα «αν και μόνο αν» υπάρξει ελάφρυνση χρέους

Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2019 μόνο εφόσον οι εταίροι συμφωνήσουν και αρχίσουν να υλοποιούν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει επανειλημμένα μεταθέσει κάθε συζήτηση για το χρέος για την επόμενη δεκαετία.

Τόνισε πως η κυβέρνηση έχει ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να αποσύρει τα μέτρα, ακόμα κι αν έχουν νομοθετηθεί από τη Βουλή, εφόσον η πλευρά των θεσμών δεν προχωρήσει σε ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, την οποία και χαρακτήρισε μέρος της συμφωνίας.

«Αλήθεια; Μία κυρίαρχη κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει πίσω κάτι που έχει ψηφίσει εάν δεν τηρείται η συμφωνία;» διερωτήθηκε με νόημα ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ANT1.

Δικαιολόγησε την ανάγκη λήψης των νέων μέτρων λέγοντας πως ήταν η μοναδική λύση ώστε να μην μπορέσουν ο κ. Σόιμπλε και η Κριστίν Λαγκάρντ να διατηρήσουν τη χώρα σε καθεστώς Μνημονίων.

Ισχυρίστηκε δε εκ νέου ότι απώτερος στόχος του ΔΝΤ και του κ. Σόιμπλε ήταν να δυσκολέψουν τη διαπραγμάτευση και εν τέλει να επιρρίψουν όλες τις ευθύνες για το ναυάγιο στην Ελλάδα.

Επισήμανε ότι στόχος της Αθήνας είναι να κλείσει η αξιολόγηση και αμέσως μετά να βγούμε στις αγορές για δανεισμό εκτός Μνημονίου.

Το θέμα του χρέους δεν έχει τεθεί ακόμα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και αναμένεται να συζητηθεί μόνο μετά την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για μεταρρυθμίσεις ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ στο φορολογικό σύστημα και το ασφαλιστικό σύστημα.

Ο κ. Τσίπρας πάντως δήλωσε βέβαιος πως έως το Eurogroup της 22ης Μαΐου θα υπάρχει τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς για τα μέτρα, ενώ χαρακτήρισε ρεαλιστικό στόχο να υπάρξει την ίδια ημερομηνία συνολική συμφωνία και για τη ρύθμιση του χρέους – δηλαδή λίγους μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου.

Σεβαστός αντίπαλος ο Σόιμπλε, ανοιχτόμυαλη η Μέρκελ

Αναφερόμενος ειδικά στον κ. Σόιμπλε, είπε ότι πρόκειται για «σεβαστό και σοβαρό πολιτικό ‘αντίπαλο’», όμως «δεν παίζει μόνος» του, καθώς ανήκει σε μία κυβέρνηση συμμαχίας.

Χαρακτήρισε αντίθετα «ανοιχτόμυαλη» την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας την ελπίδα πως η Γερμανία θα σταματήσει να κάνει «λάθη» στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ακόμα πως τα νέα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερα και τα αντίμετρα που συμφωνήθηκαν θα βοηθήσουν τους πιο αδύναμους πολίτες.

Με αφορμή ερώτηση για την υπερφορολόγηση, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στα ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για τρομοκράτηση του λαού με όπλο τον δημοσιονομικό κόφτη.

«Ο κόφτης δεν ενεργοποιήθηκε και δεν θα ενεργοποιηθεί» σημείωσε σχετικά και τόνισε ότι η κυβέρνησή του κατάφερε να επιτύχει πλεόνασμα άνω του 3,5% από το 2016, ενώ κάτι τέτοιο προβλεπόταν να συμβεί το 2018.

«Αντιθέτως ενεργοποιήθηκαν κόφτες της μίζας, της ρεμούλας, της φοροδιαφυγής» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι με τους ίδιους σχεδόν φόρους που επέβαλλε ο Αντώνης Σαμαράς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πέτυχε υψηλότερο πλεόνασμα. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι η φορολόγηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι για τα μέτρα που αφορούν το 2018 και το 2019 προβλέπονται αντίμετρα που θα ισοσταθμίσουν την επιβάρυνση, τα οποία θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται εντός των στόχων της, δηλαδή να επιτυγχάνει πλεόνασμα της τάξεως του 3,5%

«Τα μέτρα για τα οποία μου ασκείται κριτική είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα» τόνισε και πρόσθεσε ότι η χώρα θα διαπραγματεύεται με διαφορετικούς κανόνες εκτός προγράμματος.

Ο κ. Τσίπρας έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στο «mea culpa» του ΔΝΤ και επικαλέστηκε τις δηλώσεις Σόιμπλε, σχετικά με την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης και των ελληνικών εκτιμήσεων για το ύψος του πλεονάσματος.
Πηγή: skai.gr