Κλείσιμο

Μακρόν: Θέλω να είμαι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας των πατριωτών, ενάντια στην απειλή των εθνικιστών

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «ο γαλλικός λαός εξέφρασε την ετυμηγορία του, σε μία στιγμή κατά την οποία αντιμετωπίζουμε τρομοκρατικές επιθέσεις, οικονομικά προβλήματα και κοινωνικά ζητήματα».

«Έχω την τιμή και την υπευθύνοτητα και θα ήθελα να χαιρετίσω και τους άλλους υποψηφίους στον α’ γύρο. Ευχαριστώ τον Φρανσουά Φιγιόν και τον Μπενουά Αμόν για το κάλεσμά τους στους ψηφοφόρους τους να με στηρίξουν στον β’ γύρο», πρόσθεσε.

Ο νικητής του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών σημείωσε: «Η ελπίδα των Γάλλων για αλλαγή και η απομάκρυνση τους από τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια με έφεραν εδώ. Θα ήθελα να γίνω ο πρόεδρος της Γαλλίας των πατριωτών ενάντια στην απειλή των εθνικιστών.Η πρόκληση από απόψε το βράδυ δεν είναι να ψηφίσουμε εναντίον οποιουδήποτε, αλλά να νικήσουμε το σύστημα που δεν μπόρεσε να λύσει τα προβλήματα της Γαλλίας τα τελευταία 30 χρόνια.Να αναλάβουμε το ρίσκο που μας αναλογεί για να φτιάξουμε μια κυβερνητική πλειοψηφία για το αύριο».


«Γυρίζουμε σελίδα στην πολιτική ιστορία», είχε πει νωρίτερα, στην πρώτη, σύντομη δήλωση του, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο, για την πρωτιά του στον πρώτο γύρο.

Ο Μακρόν περνάει στο δεύτερο γύρο των εκλογών της 7ης Μαΐου μαζί με τη Μαρίν Λεπέν, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει υποψήφιος των παραδοσιακών κομμάτων Δεξιάς - Σοσιαλιστών στο δεύτερο γύρο, δηλαδή των κομμάτων που κυριάρχησαν στη γαλλική πολιτική σκηνή επί επτά περίπου δεκαετίες. 

«Είμαι η υποψήφια του λαού» δήλωσε από μεριάς της η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου στις πρώτες δηλώσεις της.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ψήφου ο Μακρόν καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 23% με 23,8% των ψήφων, ενώ η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου με 21,6% με 23%.




Γύρω από τον ανεξάρτητο υποψήφιο που κατέλαβε την πρωτιά χωρίς κομματικό μηχανισμό να τον στηρίζει, διαμορφώνεται ήδη διακομματικό μέτωπο πολιτικών προσωπικοτήτων που τον στηρίζει κατά της Λεπέν, όπως ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Φρανσουά Φιγιόν, των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν, ο γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν ή ο πρώην υπουργός Φρανσουά Μπαρουέν.

Ανακοινώνοντάς την υποστήριξή του στον Μακρόν, ο Φιγιόν τόνισε ότι το ακροδεξιό κόμμα του Μαρίν Λεπέν θα οδηγήσει τη χώρα στην αποτυχία.

«Μεγάλη νίκη για τους πατριώτες» χαρακτήρισε η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Λεπέν, στέλεχος του Εθνικού Μετώπου, τη διεκδίκηση της προεδρίας από τη θεία της στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.




Δεν επιβεβαιώθηκαν πάντως οι φόβοι για υψηλή αποχή στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ανάλογη του 2002, τουλάχιστον στον πρώτο γύρο. Η συμμετοχή στη διαδικασία του πρώτου γύρου έφθασε στα ίδια, περίπου επίπεδα, με τις αναμετρήσεις του 2012 και του 2007. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η συμμετοχή στην ψηφοφορία έφθασε στο 69,42% στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα (6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος). Συγκριτικά, το 2012 η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών ανερχόταν, την ίδια ώρα, στο 70,59%, το 2007 στο 73,87% και το 2002 στο 58,45%. Το 2002 στον δεύτερο γύρο πέρασε ο πατέρας της Μαρίν Λεπέν Ζαν Μαρί Λεπέν μαζί με τον Ζακ Σιράκ ο οποίος ηττήθηκε από τον Σιράκ.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Ifop, η τελική συμμετοχή θα ανέλθει στο 81%, ποσοστό υψηλό, που όμως δεν αποτελεί ρεκόρ για τα γαλλικά δεδομένα. 



Πάντως, στα υπερπόντια γαλλικά εδάφη το ποσοστό συμμετοχής σε σχέση με τον πρώτο γύρο των εκλογών του 2012 μειώθηκε. Τα στοιχεία που δόθηκαν το Σάββατο το μεσημέρι στη δημοσιότητα σχετικά με τη συμμετοχή -προτού ολοκληρωθεί η ψηφοφορία- μεταδόθηκαν από τα γαλλικά ΜΜΕ.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξήχθη στη σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης της περασμένης Πέμπτης, με ένα νεκρό αστυνομικό στην καρδιά του Παρισιού, στη λεωφόρο των Ηλυσίων.



Ήταν η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της πέμπτης Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.

Ο σχεδιασμός των γαλλικών αρχών για τους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών περιλαμβάνει 50.000 αστυνομικούς και 7.000 στρατιώτες. Τα Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, και οι πρωτοφανείς, πριν από μερικά χρόνια, εικόνες με πάνοπλους άνδρες των σωμάτων ασφαλείας στα εκλογικά τμήματα να ερευνούν τους προσερχόμενους στις κάλπες πολίτες, αλλά και στρατιώτες σε στρατηγικά σημεία των πόλεων δίνουν τον τόνο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση που είναι κρίσιμη και για την Ευρώπη. .

Παράλληλα, στα υπερπόντια εδάφη της γαλλικής δημοκρατίας, ήταν εμφανής η απουσία αφισών της Μαρίν Λεπέν από τα εκλογικά τμήματα. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου δεν παρέδωσε έγκαιρα τις αφίσες ώστε να αναρτηθούν στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού.


Σημειώνεται ότι στις προεδρικές εκλογές 47,87 εκατ. εκλογείς καλούνται να ψηφίσουν σε 66.546 εκλογικά τμήματα. Η λευκή ψήφος που επιτρέπει την έκφραση άρνησης επιλογής δεν αναγνωρίζεται στην Γαλλία.

Σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν επιβληθεί από την Ανώτατη Αρχή για την ψηφοφορία, στη Γαλλία απαγορεύεται να δοθεί από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, η όποια εκτίμηση ή πρόβλεψη πριν κλείσουν οι κάλπες στις 8 το βράδυ (9 ώρα Ελλάδας). Η απαγόρευση αυτή όμως δεν ισχύει στις γειτονικές χώρες, όπως το Βέλγιο ή η Ελβετία, που έχουν παράδοση να δίνουν εκτιμήσεις πριν τις 8 το βράδυ.


Πηγή: skai.gr