Handelsblatt: Υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα με απλήρωτους λογαριασμούς

Παρά τα δραματικά γεγονότα στο Παρίσι παραμονές εκλογών ο γερμανικός Τύπος δεν ξεχνά την άλλη, μόνιμη πλέον, κρίση νοτιότερα της Ευρώπης. Αφορμή η υπερηφάνεια με την οποία ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωνε σε τηλεοπτική του εμφάνιση ότι η Ελλάδα κατέγραψε το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, όταν ο στόχος ήταν 0,5%. Και η Handelsblatt παρατηρεί:

«Οι διαφωνίες για το πρωτογενές πλεόνασμα ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ συζητώνται αυτό το Σαββατοκύριακο στη Ουάσιγκτον… και για τον Τσακαλώτο τα καλά στατιστικά στοιχεία είναι θεϊκό δώρο. Δείχνουν ότι η Αθήνα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αλλά αυτό που εκ πρώτης όψεως φαίνεται ως τεράστια επιτυχία και γιορτάζεται ως τέτοια από την κυβέρνηση, είναι μόνο ένα κομμάτι μιας μέτριας γενικής εικόνας των δημόσιων οικονομικών. Εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ επισημαίνουν ότι το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 προέκυψε κυρίως από μέτρα λιτότητας και όχι από δομικές μεταρρυθμίσεις. Στην πραγματικότητα η χώρα βρίσκεται μακριά από έναν βιώσιμο προϋπολογισμό» παρατηρεί ο σχολιαστής και συνεχίζει:

«Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών μπορεί να είναι υπερήφανος για το πλεόνασμα, αλλά κάθεται σε βουνό από απλήρωτους λογαριασμούς. Προμηθευτές και πάροχοι υπηρεσιών περιμένουν εδώ και χρόνια να εξοφληθούν. Οι ανοιχτοί λογαριασμοί άγγιζαν τα 4,55 δισεκ. ευρώ τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου και 5,05 δις ευρώ τέλος Φεβρουαρίου συν τον ΦΠΑ ύψους 1 δισεκ. ευρώ».

«Ψυχραιμία, όχι υστερία»

Το βασικό ερώτημα που απασχολεί το γερμανικό τύπο μετά την τρομοκρατική επίθεση το βράδυ της Πέμπτης στο Παρίσι είναι ποιον ή ποιους υποψηφίους των προεδρικών εκλογών «ωφελεί» ο νεκρός στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων; Ένα ερώτημα που δείχνει για άλλη μια φορά σε ποιο βαθμό ο τρόμος έχει εισχωρήσει στη δυτική καθημερινότητα.

«Ένας επιθετικός τύπος με αυτόματο στο χέρι αναδεικνύεται σε αποφασιστικό εκλογικό βοηθό, οποία περιττή και εκνευριστική τιμή» επισημαίνει στο σχόλιό της η Suddeutsche Zeitung. «Κι όμως, αυτή η δολοφονία δεν αλλάζει ότι όλοι οι υποψήφιοι έχουν εκφράσει απόψεις για όλα τα θέματα και φυσικά και για τον ισλαμισμό. Κανείς ξεχνά τους 230 ανθρώπους που από τις αρχές του 2015 έχασαν τη ζωή τους από τρομοκράτες. Κι όλοι ξέρουν ότι οι δεξιοί πιστεύουν πως τα κλειστά σύνορα θα τερμάτιζαν τον θάνατο, ενώ οι αριστεροί υποστηρίζουν μέτρα πρόληψης και αισιόδοξης εναντίωσης. Μετά από όλα αυτά δεν θα επιδρούσε απελευθερωτικά, εάν εμφανίζονταν οι ψηφοφόροι ως λογικοί άνθρωποι και όχι ως φοβισμένα όντα που μετά από κάθε επίθεση αιωρούνται από τα δεξιά προς τα αριστερά ή προς κάπου αλλού; Σε μια δημοκρατία σημασία έχει η ψυχραιμία, όχι η υστερία» υποστηρίζει ο γερμανός σχολιαστής.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung υπενθυμίζει ότι από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, το Νοέμβριο του 2015, η ασφάλεια απασχολεί πολύ τους Γάλλους. «Υπό την επήρεια της νέας επίθεσης καλούνται στην κάλπη την Κυριακή για να ψηφίσουν δύο υποψηφίους για τον επόμενο γύρο, που θα αναδείξει διάδοχο του άτυχου και αποτυχημένου Φρανσουά Ολάντ», σημειώνει η εφημερίδα. «Δεν απομένει παρά να ελπίσουμε ότι δεν θα παρασυρθούν από το φόβο και δεν θα παίξουν με τους εχθρούς της γαλλικής δημοκρατίας».
Πηγή: Πηγή: DW - Ειρήνη Αναστασοπούλου