Μέσω Σαίξπηρ απορρίφθηκε το αίτημα της ΝΔ για τη Βενεζουέλα

«Πόρτα» έριξε στη ΝΔ ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής, Κώστας Δουζίνας, απορρίπτοντας το αίτημά της για σύγκληση της Επιτροπής με αντικείμενο συζήτησης τις δραματικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα.

Ο κος Δουζίνας μάλιστα καταλόγισε στη ΝΔ επιχείρηση αντιπερισπασμού και πολιτικής εκμετάλλευσης της έκρυθμης κατάστασης στη Βενεζουέλα, καυτηριάζοντας την πρακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ένα απόσπασμα από το πολιτικό δράμα του Σαίξπηρ «Ερρίκος ο 4ος, που αναφέρεται στη συμβουλή του βασιλιά Ερρίκου προς το γιο του Φίλιππο, που θα αναλάμβανε χρέη Βασιλιά λόγω του επικείμενου θανάτου του.

«Να κάνεις δουλειά σου. Να απασχολείς ζαλισμένα μυαλά με ξένες αντιδικίες. Αν πετύχεις σ’ αυτή την προσπάθεια, μπορείς να εξαφανίσεις τη μνήμη του παρελθόντος», είχε πει ο βασιλιάς Ερρίκος ο 4ος. Μόλις είδα το αίτημα της ΝΔ αυτό μου ήρθε στο μυαλό. Νομίζω ότι και η ΝΔ χρησιμοποιεί ξένες ταραχές για να ξεχάσουμε όσα συμβαίνουν εδώ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Δουζίνας, προσθέτοντας αιχμηρά ότι η ΝΔ δεν έχει ζητήσει 2 χρόνια ποτέ ξανά σύγκληση της Επιτροπής για τα μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας που απασχολούν τη χώρα μας και το έπραξε τώρα για τη Βενεζουέλα.

Ο ίδιος επιχειρηματολογώντας για την απόρριψη του αιτήματος της ΝΔ εκ μέρους του, υποστήριξε ότι αφενός μεν ως προς το ουσιαστικό κομμάτι δεν μπορεί η Επιτροπή να ασχοληθεί με τις εσωτερικές υποθέσεις μίας οποιασδήποτε ξένης χώρας παίρνοντας θέση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς, αφετέρου δε ως προς το τυπικό μέρος η Επιτροπή δεν έχει συνέλθει ποτέ για κάτι ανάλογο και κυρίως ούτε η ίδια ούτε η Ολομέλεια επιτρέπεται να προχωρά σε ψηφίσματα, όπως απαιτεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν υποβιβάζει τα όσα συμβαίνουν στη Βενεζουέλα. Τόνισε συγκεκριμένα πως τόσο τον ίδιο όσο και την κυβέρνηση τους απασχολεί και τους ανησυχεί ιδιαίτερα η κατάσταση εκεί, αλλά όπως υπογράμμισε: «Θεσμικά όμως η θέση της Βουλής και της Επιτροπής δεν είναι να πάρουμε θέση υπέρ του ενός ή του άλλου, αλλά να εξετάσουμε κάθε τρόπο ώστε η ελληνική κυβέρνηση να μπορέσει να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, για να βρεθεί μία ειρηνική λύση». Ακόμη και αυτή η πτυχή πάντως όπως εξήγησε δεν έχει απασχολήσει ποτέ ξανά την Επιτροπή, συνεπώς ούτε τώρα πρόκειται να συμβεί.

Ο κος Δουζίνας απέφυγε επιμελώς να σχολιάσει τους υπαινιγμούς περί καλών σχέσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το καθεστώς Μαδούρο που μπορεί κάποιοι να συνδέσουν με την άρνησή του και επέμεινε στη ρητορική ότι δεν επιτρέπεται η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής να εμπλακεί στα εσωτερικά μίας ξένης χώρας.

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά