Κλείσιμο

Το μέγεθος του προσφυγικού σε αριθμούς από τον Γιάννη Μουζάλα

Το μέγεθος του προσφυγικού στη χώρα μας σκιαγράφησε ο Γιάννης Μουζάλας από τη Βουλή, αναφερόμενος στο άσυλο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής η Ελλάδα έρχεται δεύτερη στα αιτήματα ασύλου με βάση τον πληθυσμό της και τέταρτη στη σειρά με βάση τον αριθμό των αιτήσεων.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για τη χορήγηση ασύλου στη χώρα μας ανέρχονται στις 56.000, συγκρίνοντας εκ νέου τη διαδικασία με το παιχνίδι «Τζένγκα, που αν βγάλει κανείς ένα ξυλάκι μπορεί να καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα».

«Έχουμε το φαινόμενο κατάχρησης του ασύλου. Υπάρχει μία λεπτή γραμμή. Από τη μία πρέπει η διαδικασία ασύλου να επιταχυνθεί, από την άλλη όμως αποτελεί μία κορωνίδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν πρέπει να θιγεί η νομική και ανθρωπιστική της υπόσταση», υπογράμμισε ο κος Μουζάλας.

Αναλύοντας το πως τα αιτήματα για άσυλο είναι 56.000 παρότι οι ροές συνεχίζονται, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, απέδωσε τα εύσημα στην αρμόδια Υπηρεσία Ασύλου, υποστηρίζοντας ότι ήδη περίπου 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρήκαν μία καλύτερη ζωή εκτός Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η Υπηρεσία Ασύλου έχει προχωρήσει ήδη σε 12.000 μετεγκαταστάσεις σε χώρες της Ευρώπης, ενώ είναι όλα έτοιμα για 2.500 επιπλέον. Παράλληλα, έγιναν 6.500 επανενώσεις οικογενειών, ενώ η υπηρεσία συνέβαλε στην προσπάθεια του ΔΟΜ για 6.500 οικειοθελείς επιστροφές στις χώρες καταγωγής μεταναστών.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Γιώργου Καρρά, σχετικά με την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για τη χορήγηση ασύλου, ο Γιάννης Μουζάλας, παραδέχτηκε ότι οι ρυθμοί απόδοσής του δεν είναι αυτή που θα έπρεπε βάσει των αναγκών των προσφύγων, τονίζοντας ωστόσο ότι καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για βελτίωση.

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, εξέφρασε την προσδοκία του ότι οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν άμεσα λόγω της ενίσχυσης των σχετικών δομών στα νησιά. Όπως ανέφερε με βάση το νέο πλάνο που υπεγράφη με την Ε.Ε., πλέον υπάρχουν στα νησιά πάνω από 100 άτομα για τα «επί τόπου γραφεία ασύλου», ενώ ήδη δημιουργούνται σε Χίο και Μυτιλήνη αντίστοιχα γραφεία εκτός του χώρου των hot spot. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κο Μουζάλα έχει σχεδόν συμπληρωθεί επιτέλους ο αριθμός των ατόμων της λεγόμενης ΕΑΖΟ.

«Μέχρι τις 15 Μαίου θα έχουμε τελειώσει και με αυτό πιστεύω και θα υπάρξει επιτάχυνση. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει και για αυτούς τους ανθρώπους και για εμάς. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις», κατέληξε ο κος Μουζάλας.

Νωρίτερα, ο Γιάννης Μουζάλας, είχε ανακοινώσει ότι έχουν πληρωθεί πλέον οι συμβασιούχοι που εργάζονται στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, δηλώνοντας ότι αυτές τις ημέρες θα τους καταβληθούν και τα δεδουλευμένα του Μαρτίου.

Ο Υπουργός πάντως προκάλεσε αίσθηση ομολογώντας ότι «τρύπες» που μπορεί να οδηγήσουν εκ νέου σε καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων των συμβασιούχων είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν ξανά, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι αβλεψίες του νόμου για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα διορθώνονται.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά