Θεοχάρης: Πόσο θα κοστίσουν στη ΔΕΗ οι προσλήψεις του Υπ. Πολιτισμού;

Ξεκάθαρες απαντήσεις ως προς το κόστος που θα επωμιστεί η ΔΕΗ με την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού να αναλάβει η επιχείρηση τη χρηματοδότηση της πρόσληψης 2.338 συμβασιούχων σε αρχαιολογικούς χώρους της Φλώρινας και της Κοζάνης, ζητά ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης.

Με ερώτησή του προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο ανεξάρτητος βουλευτής, στηλιτεύει την απόφαση που καθιστά «εργοδότη» τη ΔΕΗ σε μία στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές προς αυτή ανέρχονται στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Χάρης Θεοχάρης επισημαίνει ότι η επίμαχη απόφαση της Λυδίας Κονιόρδου γεννά πλήθος ερωτηματικών και εντείνει την ανησυχία για τον μέλλον της ΔΕΗ.

Ο βουλευτής ζητά απαντήσεις ως προς τη συνολική δαπάνη που θα επιβαρύνει τη ΔΕΗ για την κάλυψη της αμοιβής των συμβασιούχων. Παράλληλα, ζητά στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των συμβάσεων που είναι τρίμηνες, πεντάμηνες και οχτάμηνες.

Τέλος, θέτει δύο ακόμα ερωτήματα:

-Ποια είναι τα νέα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην Κοζάνη και την Φλώρινα τα οποία καθιστούν απαραίτητη την παρέμβαση των αρχαιολογικών υπηρεσιών προκειμένου να προβούν σε αρχαιολογικές ανασκαφές;

-Για ποιον λόγο προβλέπεται η πρόσληψη Συντηρητή Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στον Νομό Δωδεκανήσου κατ’ επιβάρυνση του προϋπολογισμού της ΔΕΗ Α.Ε.;


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: 1. Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

2. Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

3. Τον Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης


Θέμα: «Προσλήψεις2.338 ατόμων με χρηματοδότηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Α.Ε.»

Τη σύναψη συμβάσεων δύο χιλιάδων τριακοσίων τριάντα οκτώ (2.338) ατόμων από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. (ΔΕΗ Α.Ε.) με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, σε Υπηρεσίες αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ανακοίνωσε με την από 13/4/2017 απόφαση η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η απόφαση έρχεται σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία η ΔΕΗ Α.Ε. καλείται να αντιμετωπίσει το διογκούμενο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ οι οφειλές στονΑνεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) φθάνουν τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, εξετάζοντας η επιχείρηση την πιθανότητα αύξησης τόσοτου κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας όσο και των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ανακοίνωση χιλιάδων προσλήψεων στο υπουργείο Πολιτισμού των οποίων η δαπάνη πρόκειται να επιβαρύνει αποκλειστικά τον προϋπολογισμό της ΔΕΗ Α.Ε. συντελείται τη στιγμή που η σοβαρή έλλειψη ρευστότητας της επιχείρησης έχει οδηγήσει στην κατάρτιση σχεδίων, τα οποία έχουν ανασταλεί προσωρινά, περί καταγγελίας συμβάσεων εργασίας στη ΔΕΗ Α.Ε. με βάση ηλικιακά κριτήρια σε όσους απασχολούνται στα υπερβαρέα, τουτέστιν σε ορυχεία και μονάδες.

Η συγκεκριμένη πρακτική προσλήψεων αποφεύγει την επιχορήγηση από τον κρατικό Προϋπολογισμό δεδομένου ότι η ΔΕΗ Α.Ε. δεν αποτελεί φορέα της Γενικής Κυβέρνησης εξασφαλίζοντας την μη παραβίαση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 33/27-12-2006 (ΦΕΚ Α΄ 280) με τίτλο «Αναστολή Διορισμών και Προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα» της οποίας η ισχύς οποίας παρατάθηκε με τις διατάξεις της Π.Υ.Σ. 27/29-12-2016 (ΦΕΚ Α΄ 243/30-12-2016).


Επειδή η ανακοίνωση προσλήψεων διάρκειας έως οκτώ (8) μήνεςστο Υπουργείο Πολιτισμού με τη διαδικασία του εξαιρετικά επείγοντος επιβαρύνει εξολοκλήρου τη ΔΕΗ Α.Ε. της οποίας τα μηνιαία έσοδα συρρικνώνονται με μαθηματική πρόοδο


Ερωτώνται οισυναρμόδιοι υπουργοί:

- Ποια η συνολική δαπάνη για την κάλυψη των προσλήψεων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου έως οκτώ μήνες; Πόσες εξ αυτών είναι τρίμηνες, πεντάμηνες και οκτάμηνες; Παρακαλείσθε όπως παράσχετε αναλυτικό πίνακα ανά ειδικότητα, ανά νομό και χρονική διάρκεια συμβάσεων.


- Ποια είναι τα νέα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην Κοζάνη και την Φλώρινα τα οποία καθιστούν απαραίτητη την παρέμβαση των αρχαιολογικών υπηρεσιών προκειμένου να προβούν σε αρχαιολογικές ανασκαφές;


- Για ποιόν λόγο προβλέπεται η πρόσληψη Συντηρητή Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στον Νομό Δωδεκανήσου κατ’ επιβάρυνση του Προϋπολογισμού της ΔΕΗ Α.Ε.;


Ο ερωτών Βουλευτής

Θεοχάρης (Χάρης) Θεοχάρης, Β’ Αθήνας
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά