Μαξίμου για ΔΝΤ: Θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές 3,5% το 2018

«Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, το 2018 βάσει του προγράμματος, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την κυβέρνηση, θα επιτευχθεί» επιμένει η κυβέρνηση, απαντώντας στις ενστάσεις του ΔΝΤ όπως δημοσιοποιήθηκαν στη σημερινή (Τετάρτη) έκθεσή του (Fiscal Monitor).

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τη δημοσιονομική πολιτική, το Ταμείο προβλέπει πως το 2018, τελευταίο έτος του τρέχοντος Μνημονίου, η χώρα μας θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ, δηλαδή μιάμιση μονάδα κάτω από το στόχο, με συνέπεια την εφαρμογή των μέτρων για συντάξεις και αφορολόγητο όριο ένα χρόνο νωρίτερα.

Σύμφωνα δε με το ΔΝΤ, η αστοχία θα συνεχιστεί αδιάλειπτα τουλάχιστον έως το 2022, καθώς το ΔΝΤ εκτιμά πως η Ελλάδα θα πετυχαίνει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% καθ’ όλη τη διάρκεια της επίμαχης τετραετίας, μολονότι το Μνημόνιο προβλέπει στόχο 3,5% για ένα απροσδιόριστο «μεσοπρόθεσμο» διάστημα.

Το Μαξίμου από πλευράς του επιμένει ότι «σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018, καθώς το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων έχει λυθεί ήδη από το Μάιο του 2016, στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής».

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, στην προηγούμενη έκθεσή του, το φθινόπωρο του 2016, το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% για το 2016. Αντί αυτού, τώρα αποδέχεται την υπεραπόδοση σχεδόν κατά 7 φορές πάνω από τον στόχο του 0,5% στο 3,3% ή αλλιώς κατά 5,8 δισ. ευρώ πάνω από αυτό που προέβλεψε το φθινόπωρο του 2016!

«Οι προβλέψεις για το 2017 είναι στο 1,8% (από 0,7% που προέβλεπε πριν), επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του προγράμματος» σχολιάζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Η πρόβλεψη για το 2018 είναι στο 2,0%, αντί για 1,6% που προέβλεπε τον Οκτώβριο του 2016 προσθέτουν.

Aς σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενόψει της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, την Παρασκευή και το Σάββατο.

Στη σύσκεψη μετέσχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης,ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Παπαδημητρίου και ο κ. Χουλιαράκης, θα βρίσκονται από την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον όπου θα έχουν επαφές για προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με το χρέος, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου.
Πηγή: skai.gr