Με επιφυλακτικότητα αντιδρούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη νίκη Ερντογάν

Με προσοχή και επιφυλακτικότητα αντέδρασαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, που εδραιώνει από το 2019 ένα ισχυρό προεδρικό σύστημα και θα μπορούσε να κρατήσει τον Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία έως το 2029.

«Παρακολουθούμε με προσοχή και ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη γείτονα χωρά και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Οι αποφάσεις του τουρκικού λαού για το μέλλον του θα γίνουν σεβαστές» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

«Η Ελλάδα πάντοτε στηρίζει τη σταθερότητα και τη Δημοκρατία στη γείτονα. Επιθυμούμε μία Τουρκία που να συνεισφέρει στο διάλογο και στη συνεργασία μας στη βάση του αλληλοσεβασμού», προσέθεσαν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, σημείωσε πως είναι αναγκαία την επίδειξη σωφροσύνης εκ μέρους της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και του τουρκικού λαού.

«Προσβλέπουμε σε μια Τουρκία που θα συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή μας, χωρίς πολιτικές εντάσεων και προκλήσεων που, άλλωστε, δεν οδηγούν πουθενά», τόνισε ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «καισαρικό καθεστώς» και εξέφρασε την ανησυχία του για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, αλλά και για τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του, κάλεσε τον Ερντογάν «να χρησιμοποιήσει τις νέες εξουσίες προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας» και «όχι για να διολισθήσει σε πιο αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης».
Πηγή: skai.gr