Mαξίμου: Τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά το πρόγραμμα

Τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος αναγνωρίζει το Μαξίμου μετά τις δηλώσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ότι το Βερολίνο επιθυμεί να δει πρώτα τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις πριν μιλήσει για το χρέος.

Ειδικότερα,
κυβερνητικοί κύκλοι διευκρινίζουν ότι για να μην υπάρχουν παρερμηνείες ο οδικός χάρτης της συμφωνίας της Μάλτας έχει ως εξής:

1. Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για τα έτη 2019 και 2020.
2. Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα οποία όπως έχει πολλάκις διευκρινιστεί θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018). Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος τώρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να υπάρξει θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από τις τεχνικές ομάδες του ΔΝΤ. Η θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.
3. Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (Σεπτέμβρης 2018) θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας (01.01.2019).

«Αυτός είναι ο οδικός χάρτης και δεν αμφισβητείται από κανέναν: Ούτε από τον κ. Β. Σόιμπλε, ο οποίος αυτήν ακριβώς τη συμφωνία περιέγραψε και στις σημερινές (Δευτέρα) δηλώσεις του», καταλήγουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Aς σημειωθεί ότι από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, σημείωσε ότι ο οδικός χάρτης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει τεθεί από το Eurogroup του περσινού Μαΐου, όταν οι εταίροι συμφώνησαν να εξετάσουν μέτρα βαθιάς ελάφρυνσης μετά τη λήξη του Μνημονίου, το 2018, και μόνον εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Τα εμπορικά ελλείμματα που αντιμετωπίζει συνολικά ο ευρωπαϊκός νότος πηγάζουν από τα αντίστοιχα πλεονάσματα που απολαμβάνει ο ευρωπαϊκός βορράς και «αυτή η αντίθεση θα πρέπει να επιλυθεί», δήλωσε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής του Νότου στην Ισπανία, «φωτογραφίζοντας» τη Γερμανία.
Πηγή: skai.gr