Τσίπρας: Τα εμπορικά πλεονάσματα του ευρωπαϊκού βορρά χτυπούν το νότο

Τα εμπορικά ελλείμματα που αντιμετωπίζει συνολικά ο ευρωπαϊκός νότος πηγάζουν από τα αντίστοιχα πλεονάσματα που απολαμβάνει ο ευρωπαϊκός βορράς και «αυτή η αντίθεση θα πρέπει να επιλυθεί», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του νότου που φιλοξενήθηκε στην Ισπανία.

«Φωτογραφίζοντας» τη Γερμανία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα πλεονάσματα ορισμένων βορειοευρωπαϊκών χωρών υπερβαίνουν τα όσα προβλέπουν οι συνθήκες, και με δεδομένο ότι η νομισματική ένωση λειτουργεί ως «κλειστό κύκλωμα», οι συνέπειες πλήττουν το νότο.

«Τους κανόνες της ευρωζώνης πρέπει να τους τηρούνε όλοι», είπε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι προϋπόθεση ώστε η ευρωζώνη να ξεπεράσει οριστικά την οικονομική κρίση είναι να ξεπεράσει τις «εγγενείς ανισότητες στο εσωτερικό της», προσθέτοντας ότι οι χώρες του νότου θα πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο στις αλλαγές που θα γίνουν στη Γηραιά Ήπειρο.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι όλοι οι ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου, από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο πιστεύουν ότι έχει έρθει η ώρα να γίνουν τα απαραίτητα βήματα ώστε να καταρτιστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης.

Τόνισε δε ότι είναι ώρα ο νότος να θέσει επί τάπητος προτάσεις που θα αμοιβαιοποιούν τον κίνδυνο μέσα στην ευρωζώνη, κάτι που εγείρει την προοπτική ευρω-ομολόγων, πλήρους τραπεζικής ένωσης με κοινή εγγύηση καταθέσεων και τελικά έναν κεντρικό προϋπολογισμό.

Όλες οι προτάσεις που ανέφερε ο κ. Τσίπρας προσκρούουν σε ενστάσεις πρωτίστως της Γερμανίας, η οποία φοβάται ότι θα κληθεί να δανειστεί και να εγγυηθεί τις καταθέσεις προς όφελος των νότιων χωρών.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα τεθούν στην επόμενη Σύνοδο του Νότου, που θα φιλοξενηθεί το φθινόπωρο στην Κύπρο, μετά τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές.

Έκλεισε την τοποθέτησή του με αναφορά στον κορυφαίο λογοτέχνη της Ισπανίας Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ότι είναι παράλογο να βλέπουμε μόνο τον κόσμο ως έχει, αλλά πρέπει να τον βλέπουμε και όπως θα θέλαμε να είναι ώστε να αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Εύσημα από Ολάντ

Θετικές δηλώσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας πραγματοποίησε στην ίδια κοινή συνέντευξη Τύπου ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Είδαμε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της Ελλάδας που είναι εντυπωσιακά», είπε ο κ. Ολάντ προσθέτοντας πως οι χώρες του νότου έχουν ανακάμψει χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει και έχουν συμβάλει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της ευρωζώνης.

Σημείωσε ότι είναι προτεραιότητα να υπάρξει μία η πολιτική επενδύσεων στην Ελλάδα.
Πηγή: skai.gr