Υπερψηφίστηκε από την Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία – Σημαντικές ενστάσεις και αιχμές από 13

Υπερψηφίστηκε από τη πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ η κατ’ αρχήν συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση στο Eurogroup της Μάλτας.

Ωστόσο 11 μελή της Κεντρικής Επιτροπή ψήφισαν κατά και 12 λευκό, ως συνέχεια του κειμένου, που τελικά δεν έθεσαν προς ψηφοφορία, ωστόσο κατέθεσαν στην Επιτροπή μελή που προερχονται από την ομάδα των 53 μαζί με τον Νικο Φιλη

Στο εν λέγω κείμενο καταγράφεται η σημαντική διαφωνία τους αναφορικά με την εφαρμογή των αντιμέτρων αλλά υπάρχουν και αιχμές κατά υπουργών της κυβέρνησης.

Αναλυτικότερα τα 13 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής τα οποία και υπογράφουν το συγκεκριμένο κείμενο δεν θέλησαν να τεθεί σε ψηφοφορία η θέση τους καθώς θεωρούν πως η τοποθέτησή τους δεν έχει συγκρουσιακό χαρακτήρα, αλλά ζήτησαν να κατατεθεί στα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση των δεκατριών αναφορικά με τα μέτρα και τα αντίμετρα για τα οποία όπως σημειώνουν στο κείμενό τους «»στο βαθμό που η εφαρμογή τους (σ.σ αντιμέτρων) παραμένει ασαφής δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τις απώλειες για συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και δεν αποτρέπουν τις αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα».

Σημειώνεται επίσης σε άλλη παράγραφο το κείμενο στρέφεται κατά τριών υπουργών και συγκεκριμένα κατά των κ. Σπίρτζη. Τόσκα και Μουζάλα, τους οποίους φωτογραφίζει (αν και δεν κατονομάζει) και τους κατηγορεί για «μη συλλογικά αποφασισμένες επιλογές που δεν συνάδουν με την αριστερή και ριζοσπαστική φυσιογνωμία» του κόμματος. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Την προηγούμενη περίοδο έγιναν επιλογές, χωρίς να είναι συλλογικά αποφασισμένες, που δεν συνάδουν με την αριστερή και ριζοσπαστική μας φυσιογνωμία.

Τα κέντρα κράτησης για τους πρόσφυγες, τα θεσμικά εμπόδια στην διαδικασία ασύλου, το σπάσιμο των καταλήψεων, οι υποχωρήσεις σε ζητήματα δικαιοσύνης και δικαιωμάτων, το αναπτυξιακό μοντέλο που ενίοτε παίρνει μορφή μεγάλων φαραωνικών έργων, σε αντίθεση με υπαρκτές προσπάθειες μιας διαφορετικού τύπου ήπιας και οικολογικά ισορροπημένης ανάπτυξης κ.α, πλήττουν τη φερεγγυότητά μας και δημιουργούν ερωτηματικά και εύλογες ενστάσεις από ένα ευρύ τμήμα του κόσμου της αριστεράς και την κοινωνικής αμφισβήτησης».


Αναλυτικά το κείμενο των 13ων εδώ


Πηγή: skai.gr