Κλείσιμο

Χρυσόγονος: Εσκεμμένα επαχθείς οι απαιτήσεις των δανειστών

Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι μία μάχη οπισθοφυλακών που εξ ορισμού δεν μπορεί να κερδηθεί, επειδή υπό την απειλή της χρεοκοπίας είναι απαραίτητες οι υποχωρήσεις, σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος.

Χαρακτηρίζοντας την προσέγγιση των δανειστών «τιμωρητική» , ο κ. Χρυσόγονος έκανε λόγο για «εσκεμμένα επαχθείς απαιτήσεις» από την πλευρά τους, ώστε να αποτρέψουν την εισαγωγή και άλλων κρατών στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, που χαρακτηρίζεται από προνομιακό δανεισμό της τάξης του 1% («ενώ η Πορτογαλία δανείζεται με 4%).

Ο ίδιος παρατήρησε πως η μεσαία τάξη πιέζεται «δραματικά» τονίζοντας ωστόσο πως τα χαμηλά στρώματα πιέστηκαν περισσότερο από τους «έχοντες και κατέχοντες», ενώ εκτίμησε πως αρκετά από τα μέτρα που ζητούνται είναι άδικα και μη βιώσιμα, τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά.

Η Ελλάδα δεν είναι ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος, εξαρτάται από τους δανειστές, υπογράμμισε, επισημαίνοντας για μία βιώσιμη και σταθερή τροχιά ανάπτυξης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες που δεν επιτρέπουν στη χώρα να παράξει έργο.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα παθογένειας έθεσε τους φορολογικούς νόμους , των οποίων η τήρηση δεν ελέγχεται επαρκώς, σχολιάζοντας πως η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη παραοικονομία εντός ευρωζώνης και μία από τις υψηλότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ακόμα και τα βεβαιωμένα χρέη (ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ) δεν εισπράττονται», είπε ο κ. Χρυσόγονος, επιμένοντας πως ο φοροελεγκτικός μηχανισμός πρέπει να εστιάσει στις περιπτώσεις που υπάρχει προοπτική αποπληρωμής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εκκαθάρισης.

Εκτιμώντας πως η ανεργία είναι υψηλότερη από τα επίσημα στοιχεία, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ασχολίαστο ούτε το γεγονός πως 9 στους 10 ανέργους δεν λαμβάνουν κανενός είδους επίδομα.

Οι εκλογές θα ήταν χάσιμο χρόνου αυτή την περίοδο, τόνισε ο κ. Χρυσόγονος, προτείνοντας την επιστροφή στην κανονικότητα πριν την διεξαγωγή εκλογών.

«Ο διακρατικός δανεισμός είναι μία μη φυσιολογική κατάσταση που κάποια στιγμή έχει τέλος – δεν πρόκειται να μας δανείζουν επ’ αόριστον τα άλλα κράτη», είπε, εκτιμώντας πως δεν θα ακολουθήσει τέταρτο μνημόνιο αλλά ίσως οι θεσμοί προβούν σε παράταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης έως και το καλοκαίρι του 2018.

Ως προϋποθέσεις για την επιστροφή της χώρας μας στις αγορές, ο κ. Χρυσόγονος έθεσε το κλείσιμο της αξιολόγησης, την επίτευξη (ή έστω προσέγγιση) των στόχων για ανάπτυξη, την ελάφρυνση του χρέους, την άρση των capital controls και την επιστροφή στην ποσοτική χαλάρωση.

Κλείνοντας, υπογράμμισε πως είναι σημαντική η επίτευξη μιας συμφωνίας μέχρι το eurogroup της 7ης Απριλίου, καθώς από εκεί και πέρα ο χρόνος θα τρέχει εις βάρος της Ελλάδας. «Στην άκρη του τούνελ μπορεί να υπάρχει φως αν τα καταφέρουμε, αν δεν τα καταφέρουμε μπορεί να υπάρχει γκρεμός», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. 

Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας