Δένδιας: Πού θα φτάσει το όριο της γελοιότητας με τις τροπολογίες

Εκνευρισμό προκάλεσε για άλλη μία φορά σήμερα στην εθνική αντιπροσωπεία, η νέα «βροχή» άσχετων και εκπρόθεσμων τροπολογιών, με την οποία βομβάρδισε η κυβέρνηση το Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας στην εθνική νομοθεσία.

«Πού θα φτάσει το όριο της γελοιότητας σε αυτή τη νομοθετική πρακτική πια; Δεν υπάρχει ένα τέλος σε εσάς; Αμάν! Την αξιολόγηση δεν μπορείτε να την κλείσετε αλλά να μας πήξετε στις τροπολογίες τα έχετε καταφέρει μία χαρά», τόνισε, διαμαρτυρόμενος έντονα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.

Την ειρωνεία επιστράτευσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμίου, Γιώργος Αμυράς, για να στηλιτεύει τη νομοθετική πρακτική της κυβέρνησης όταν πήρε ξαφνικά στα χέρια του άλλη μία τροπολογία με τις υπογραφές 5 υπουργών, καθώς ρύθμιζε πλήθος σημαντικών ζητημάτων, από την κάλυψη παραχωρησιούχου οδικού έργου από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών μέχρι την υπερωριακή απασχόληση υπαλλήλων στο Υπουργείο Μετανάστευσης.

«Φέρνετε μεγάλα και σοβαρά θέματα με τη γνωστή διαδικασία “ψεκάστε – σκουπίστε – τελειώσατε”. Αυτή δεν είναι απλή τροπολογία είναι η Britannica. Έτσι περνάτε τόσο σοβαρά θέματα; Με μια τροπολογία στο πόδι ή με τροπολογίες “τσόντα”», σχολίασε καυστικά ο κος Αμυράς.

Την οργή του κου Δένδια, του Γιώργου Αμυρά κι άλλων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκάλεσε ο αριθμός 23 στον οποίο ανέρχονταν στην έναρξη της συνεδρίασης οι τροπολογίες, με 16 εξ αυτών να είναι υπουργικές και 20 να χαρακτηρίζονται «εκπρόθεσμες». Παράλληλα, αρκετές εμφανίζονται ακοστολόγητες από το ΓΛΚ, ενώ άλλες δεν δικαιολογούν εκ του περιεχομένου τους τον επείγοντα χαρακτήρα με τον οποίο επιχειρεί η πλειοψηφία να ψηφιστούν.

Ως πλέον ενδιαφέρουσα από τις υπόλοιπες εντοπίζεται εκείνη που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με τη «διαδικασία επιβολής και είσπραξης Τέλους Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων». Παρότι από την εφαρμογή της αναμένεται να προκύψει τόσο απώλεια όσο και αύξηση δημοσίων εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τονίζει ότι αδυνατεί να κοστολογήσει τις επιπτώσεις, επειδή το επισπεύδων Υπουργείο Οικονομικών «δεν έχει ποσοτικοποιήσει τα ανωτέρω αποτελέσματα, έστω και κατ’ εκτίμηση, ώστε να μπορεί να συναχθεί συμπέρασμα για την τελική επίπτωση των προτεινόμενων ρυθμίσεων».

Άλλη τροπολογία, η οποία προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του κου Δένδια για την νομοθετική πρακτική της κυβέρνησης, αφορά στη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στις οργανωμένες αγορές χονδρικής πώλησης νωπών αγροτικών προϊόντων και την Κεντρική Λαχαναγορά Πατρών, για την οποία ο «γαλάζιος» βουλευτής διερωτήθηκε τι το επείγον εμπεριέχει. Ως προς αυτό ο Υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, υποστήριξε ότι εντάσσεται στην εργαλειοθήκη 3 του ΟΟΣΑ, με την οποία η κυβέρνηση οφείλει να συμμορφωθεί.

Στην πληθώρα τροπολογιών, που κατατέθηκαν, συμπεριλαμβάνεται επίσης μία για Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και συγκεκριμένα για την καταβολή επιδόματος στον Συντονιστή της, την αύξηση κατά ένα μέλος, τη σύσταση 3 επιπλέον θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού και επιπλέον 2 οργανικών θέσεων γραμματειακής και τεχνικής υποστήριξης. Το ΓΛΚ κάνει λόγο για τρία διαφορετικά είδη δαπανών. Για το επίδομα Συντονιστή η ετήσια δαπάνη υπολογίζεται σε περίπου 3.600 ευρώ, για το νέο μέλος «το ύψος της αποζημίωσης δεν έχει προσδιοριστεί από τους επισπεύδοντες» και για τις επιπλέον θέσεις, σημειώνεται ότι: «Το ύψος της δαπάνης, η οποία δεν έχει προσδιοριστεί από τους επισπεύδοντες, εκτιμάται στο ποσό των περίπου 90.000 ευρώ ετησίως.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά