Αθήνα: Όλα τα «λεφτά» στον Μάρτιν Σουλτς

Στην επικράτηση του Μάρτιν Σουλτς στις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου για την καγκελαρία φαίνεται να «ποντάρει» η Αθήνα με δηλώσεις στήριξης υπέρ του επικεφαλής του SPD (Σοσιαλδημοκράτες).

Παρά το γεγονός ότι οι γερμανικές εκλογές είναι «πολύ μακριά», καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει τοκοχρεολύσια ύψους 7,6 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, και παρά το αποτυχημένο πρώτο «κρας τεστ» του SPD στις περιφερειακές εκλογές του Ζάαρλαντ, οι παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών στο γερμανικό Τύπο υπέρ του Σουλτς συνεχίζονται, με τελευταία τη δήλωση του Γιώργου Σταθάκη.

Μιλώντας στην Handelsblatt, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέφρασε την ελπίδα το θέμα του ελληνικού χρέους να τύχει σύντομα μεγαλύτερης κατανόησης στο Βερολίνο σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής στη Γερμανία. Όπως δήλωσε, «πολλοί Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι εφόσον ο Μάρτιν Σουλτς εκλεγεί καγκελάριος θα προσαρμόσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το χρέος».

Άλλη εμφατική δήλωση πολιτικής υποστήριξης στον Μάρτιν Σουλτς ήταν αυτή του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στις αρχές Μαρτίου. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, o κ. Δραγασάκης τάχθηκε ανοιχτά υπέρ μιας «πολιτικής αλλαγής» στη Γερμανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Αθήνα προτιμά να διαπραγματεύεται με τον Mάρτιν Σουλτς παρά με την Άνγκελα Μέρκελ μετά τις γερμανικές εκλογές.

Σημειώνεται πάντως, ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο τέως πρόεδρος του SPD, αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εμφανίστηκε μεν να στηρίζει την Αθήνα, εντούτοις ζήτησε ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Το «ελληνικό χαρτί» όμως παίζει από την πλευρά του και το CDU (Χριστιανοδημοκράτες) με αιχμή τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιχειρεί να αναδείξει τις διαφορές των δύο μεγάλων γερμανικών κομμάτων στο ελληνικό ζήτημα, αξιοποιώντας την ευαισθησία μεγάλης μερίδας της γερμανικής κοινής γνώμης. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Σόιμπλε, συνεχίζει να μιλάει για ενδεχόμενο Grexit, να δηλώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να «κάνει περισσότερα» στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, αλλά και να επικρίνει το SPD για τη στάση του. Άλλωστε, οι Χριστιανοδημοκράτες υποστήριξαν την υποψηφιότητα του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές με το εκκωφαντικό 95% στις 25 Μαρτίου.

Εξάλλου, η εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και ο επικεφαλής του τηρούν αρνητική στάση σε πάγωμα των ελληνικών επιτοκίων.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας