Τσίπρας: Το «ναι» για Παπαντωνίου δεν ξεπλένει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Σε επίθεση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε ο πρωθυπουργός την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με εξοπλιστικές συμβάσεις της εποχής Γιάννου Παπαντωνίου, αποφεύγοντας αντίθετα να απαντήσει στις αιτιάσεις ότι επιχειρεί να «καλύψει» τα μέτρα της αξιολόγησης.

Μολονότι η αντιπολίτευση είχε διαμηνύσει πως θα υπερψηφίσει τον πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο Αλέξης Τσίπρας υπονόησε επανειλημμένα ότι η έρευνα για τα εξοπλιστικά μπορεί να αποκαλύψει κι άλλες υποθέσεις διαφθοράς, ενώ κατήγγειλε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι έχουν αφήσει ως συνταγματική παρακαταθήκη τον «εκτρωματικό» νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Σημείωσε δε ότι η θετική ψήφος της αντιπολίτευσης είναι μεν «καλοδεχούμενη», αλλά δεν ξεπλένει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από τις ιστορικές ευθύνες τους. Υποστήριξε δε ότι τα δύο κόμματα αποφάσισαν αν υπερψηφίσουν την πρόταση μόνο υπό το φόβο ότι θα μείνουν απομονωμένες στη Βουλή μετά τη θετική ψήφο μικρότερων παρατάξεων.

Βάλλοντας προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά, που δεν έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση, τους κατηγόρησε ότι επέλεξαν να «φυγομαχήσουν» και να σιωπήσουν.

Αναφερόμενος ειδικά για τον κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την απουσία του «πολιτική επιλογή» ισχυριζόμενος ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να επικαλεσθεί το γεγονός ότι βρίσκεται στη Μάλτα λόγω προειλημμένων υποχρεώσεων.

«Η συνεδρίαση άρχισε από τις 10:00 το πρωί» και ο κ. Μητσοτάκης είχε χρόνο να λάβει μέρος, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Δένδιας σημείωσε αιχμηρά ότι είναι εκτός πολιτικού πολιτισμού να γίνονται τέτοιες επιθέσεις. «Κι εσείς έχετε λείψει πολλές φορές [λόγω θεσμικών υποχρεώσεων], ουδέποτε σας κατηγορήσαμε ή το κάναμε θέμα», είπε ειρωνικά.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να αποφύγει τις κατηγορίες ότι επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την υπόθεση Παπαντωνίου για να τραβήξει την προσοχή μακριά από τα δημοσιονομικά μέτρα που φέρνει η δεύτερη αξιολόγηση.

Υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να έλθουν όλα στο φως, προσθέτοντας ότι εάν δεν είχε εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 η υπόθεση Παπαντωνίου δεν θα είχε ερευνηθεί ποτέ.

Δήλωσε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία και θα κερδίσει μάλιστα τις εκλογές του 2019. «Έως τότε τίποτα δεν θα πέσει κάτω», είπε.
Πηγή: skai.gr