Προανακριτική: Επιχείρηση διαφάνειας ή αντιπερισπασμού;

Μάχη επιχειρημάτων δίνουν από το πρωί κυβέρνηση κι αντιπολίτευση με αιχμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια περί σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τα εξοπλιστικά προγράμματα που διαχειρίστηκε ως υπουργός Άμυνας, έπειτα από αίτημα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η ρητορική της κυβερνώσας πλειοψηφίας κινείται γύρω από τη «μάχη για διαφάνεια και κάθαρση». Η δε αντιπολίτευση, σύσσωμη, σφυροκοπά την πλειοψηφία με κατηγορίες περί απόπειρας αντιπερισπασμού απέναντι στα επικείμενα μέτρα και το πλήθος φωνών που προειδοποιούν για τον κίνδυνο τέταρτου Μνημονίου, αποδίδοντας στην πρόταση χαρακτηρισμούς από «πυροτέχνημα» έως «χειροβομβίδα κρότου λάμψης».

Νίκος Παρασκευόπουλος και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ως εισηγητές των κομμάτων της δικομματικής πλειοψηφίας, επισήμαναν το δικαίωμα του λαού να μάθει τα πάντα αναφορικά με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και τα ελλείμματα που συσσωρεύτηκαν οδηγώντας, όπως είπαν τη χώρα στα όρια της χρεοκοπίας.

Οι ίδιοι παραδέχτηκαν ότι από τις έξι δικογραφίες που είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή σχετικά με τον κο Παπαντωνίου, δεν προκύπτουν απτές αποδείξεις για τη διάπραξη των αδικημάτων της απιστίας κατά του δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αλλά σοβαρές ενδείξεις που καθιστούν αναγκαία την περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων, ενώ άφησαν αιχμές εναντίον των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που δεν προχώρησαν σε διεξοδικό έλεγχο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή, δήλωσαν εκ νέου ξεκάθαρα ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση της συγκυβέρνησης, ασκώντας, ωστόσο, οξύτατη κριτική στην επιλογή της τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, κρίνοντας ότι συνδέεται άμεσα με την «εμπλοκή» στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και αποδίδοντας στην Επιτροπή το χαρακτηρισμό «προανακριτική αντιπερισπασμού».

«Όταν η κυβέρνηση βλέπει μία σημαντική διαρροή ψήφων της προς άλλες κατευθύνσεις κι ο λαός ταλανιζόμενος από την πολιτική της δύο ετών αντιδρά, προσπαθείτε με βόμβες κρότου λάμψης να δημιουργήσετε τέτοιου είδους φαινόμενα. Η ΝΔ είναι υπέρ της διαφάνειας, αλλά σας προειδοποιούμε. Δεν θα επιτρέψουμε σε μια πανικόβλητη κυβέρνηση να μετατρέψει την Επιτροπή σε αρένα ανούσιων αντεγκλήσεων, πομπωδών δηλώσεων και χώρο επίλυσης πολιτικών διαφορών», τόνισε ο Θανάσης Δαβάκης από τη ΝΔ.

Άλλο ένα «πυροτέχνημα» της κυβέρνησης, ανέγνωσε πίσω από την πρόταση για Προανακριτική, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τονίζοντας ότι δεν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα που επικαλείται η συμπολίτευση, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδίδεται σε «διαφάνεια α λα καρτ» αφήνοντας στο απυρόβλητο άλλες κυβερνήσεις και πρόσωπα, υπονοώντας την περίοδο Κώστα Καραμανλή.

«Η πρότασή σας εξυπηρετεί μία γενικευμένη επιχείρηση αντιπερισπασμού και επικοινωνιακής διαχείρισης του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά, «τρολάροντας» προσωπικά και τον πρωθυπουργό στον οποίο καταλόγισε ότι ενδύεται διαφορετικούς μανδύες κάθε μέρα και σήμερα φόρεσε εκείνον του «Αρχάγγελου της κάθαρσης».

Ναι στη σύσταση προανακριτικής για τον Γιάννο Παπαντωνίου, είπε και το ΚΚΕ, δια του Θανάση Βαρδαλή, ο οποίος υπογράμμισε ότι το κόμμα του δεν έχει «αυταπάτες» για τα αποτελέσματά της, χαρακτηρίζοντάς την «όχημα αποπροσανατολισμού» της κοινής γνώμης από τα επικείμενα μέτρα.

Την προσδοκία η κατάληξη των εργασιών της Επιτροπής να αποδείξει ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν η διαλεύκανση ενός τυχόν επαναλαμβανόμενου εγκλήματος και η θωράκιση του συστήματος για το μέλλον έναντι του αποπροσανατολισμού της δημόσιας συζήτησης, εξέφρασε από την πλευρά του, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, τονίζοντας ότι για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να υπάρξει σαφέστατη τεκμηρίωση των αδικημάτων με συγκεκριμένα νομικά κριτήρια.

Για «επικοινωνιακό σόου» και επανάληψη «σίριαλ» έκανε λόγο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος. «Όλα στο φως. Διαφάνεια παντού», υπογράμμισε ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων.

Η συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τις οχτώ το βράδυ, με μυστική ονομαστική ψηφοφορία επί του αιτήματος ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη σύστασης της εν λόγω προανακριτικής επιτροπής.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά - skai.gr