Συνάντηση Μητσοτάκη-Στουρνάρα με φόντο την ελληνική οικονομία

Συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης, με επίκεντρο την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις προοπτικές ανάπτυξης και τη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος.

Στο «τραπέζι» θα βρεθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), η μείωση των καταθέσεων, τα Capital controls και το Q.E., η κερδοφορία και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και τέλος η υπόθεση της Τράπεζας Αττικής.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), που ανέρχονται σε περίπου 106 δισ. ευρώ ή 45% του συνόλου των δανείων, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει πως η επίλυση του προβλήματος απαιτεί πολιτική βούληση, οικονομική σταθερότητα, αντιμετώπιση των εμποδίων, επιτάχυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, νομική προστασία των στελεχών των τραπεζών και δημιουργία δευτερογενούς αγοράς με δραστηριοποίηση εταιρειών διαχείρισης, ώστε να γίνουν γρήγορα βήματα για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου μείωσης των «κόκκινων δανείων» κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2019.

Η ΝΔ αναφέρει πως η μείωση καταθέσεων φτάνει στα 4 δισ. ευρώ τους πρώτους μήνες του 2017, με αποτέλεσμα να αυξάνεται εκ νέου η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA στα 46,6 δισ. ευρώ. 

Οι κύκλοι της Ν.Δ υπενθυμίζουν πως τον Δεκέμβριο του 2014, η εξάρτηση από τον ELA είχε μηδενισθεί, ενώ το 2015 υπήρξε η μεγαλύτερη ετήσια εκροή ως σήμερα (περίπου 37 δισ. ευρώ).

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα πει πως έχει παρατηρηθεί ότι όταν διαταράσσεται η ομαλή πορεία των συζητήσεων με τους εταίρους εντείνονται οι εκροές καταθέσεων και για αυτό και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι «κλειδί» για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Κατά τον κ. Μητσοτάκη η «εμπιστοσύνη» αποτελεί κλειδί και για την άρση των capital controls, ενώ αν συνεχιστεί η αρνητική τάση στις καταθέσεις, ίσως χρειαστεί σύντομα αυστηροποίηση των capital controls, για να μην απειληθούν η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και οι καταθέσεις των πολιτών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η έκθεση βιωσιμότητας χρέους από την ΕΚΤ, είναι και οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη στο QE, που θα είχε θετικές επιδράσεις στο κόστος χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, στην πρόσβαση στις αγορές και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα στην οικονομία.

Για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, στη ΝΔ εκτιμούν πως η οργανική κερδοφορία των τραπεζών βελτιώνεται, αλλά οι προβλέψεις συνεχίζουν να «ροκανίζουν» τα κέρδη. 

Στη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει και το θέμα της Τράπεζας Αττικής, όπου πιστεύει πως η τράπεζα αύξησε την έκθεσή της σε πιστωτικό κίνδυνο προς συγκεκριμένους δανειολήπτες που φέρονται να έχουν προνομιακή σχέση με την κυβέρνηση και πως αυτή η πιστωτική επέκταση πραγματοποιήθηκε με «χαλαρά» πιστοδοτικά κριτήρια και είχε ως αποτέλεσμα την μηνυτήρια αναφορά, που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά τα ευρήματα του κοινού ελέγχου που έκανε με τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ. 
Πηγή: skai.gr