Κομψή επιστολή Τσίπρα για τα εργασιακά πριν τη Σύνοδο της Ρώμης

Η Ελλάδα προτίθεται να προσυπογράψει τη διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής της Ρώμης, όμως ζητά τη στήριξη των εταίρων για επαναφορά του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου στη χώρα μας, διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας με επιστολή που έστειλε στους προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών και στους αρχηγούς των υπόλοιπων 26 κρατών-μελών.

Από την επιστολή δεν προκύπτει ότι η Αθήνα απειλεί να ασκήσει βέτο στην κοινή διακήρυξη της Συνόδου, παρά τις αιχμές των τελευταίων ημερών. Ο πρωθυπουργός σημειώνει το κείμενο «κινείται σε θετική κατεύθυνση», όμως ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η Ελλάδα δικαιούται να γνωρίζει «ανοιχτά, επίσημα και καθαρά» εάν έχει «πρόσβαση» στις ευρωπαϊκές κοινωνικές κατακτήσεις.

Ο κ. Τσίπρας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις εργασιακές σχέσεις και στην προσπάθεια επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπου έχει ενστάσεις το ΔΝΤ. Ζητά την υποστήριξη των εταίρων ώστε να «υπερασπιστούμε μαζί το δικαίωμα της Ελλάδας να επιστρέψει στα δεδομένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».

Επισημαίνει πως η κυβέρνηση σέβεται «απολύτως» τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή. Ωστόσο, «δεν μπορούμε να κατανοήσουμε απαιτήσεις πέραν των δεσμεύσεων αυτών, όπως αυτής της παράτασης της εξαίρεσης της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο».

Ολόκληρη η επιστολή ΕΔΩ

Κίνδυνος απομόνωσης

Πάντως, όπως επισημαίνει η «Καθημερινή», αν η ελληνική πλευρά ζητήσει να υπάρξει συγκεκριμένα αναφορά στη διακήρυξη, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βρεθεί απομονωμένη.

Χαρακτηριστική η δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου στο Reuters, ότι «δεν πρόκειται να μας εκβιάσει ένα κράτος-μέλος που συνδέει ένα ζήτημα της Ε.Ε. με ένα εντελώς διαφορετικό». Άλλη ευρωπαϊκή πηγή πάντως ανέφερε στο διεθνές πρακτορείο ότι είναι κατανοητή η πρόθεση Τσίπρα να αναφερθεί στα εργασιακά κι ότι δεν αναμένεται να σαμποτάρει το κοινό ανακοινωθέν.

Η Γερμανία έχει καταστήσει σαφές, δια του εκπροσώπου της καγκελαρίας, ότι δεν πρέπει να συνδέουμε την αξιολόγηση με τη Σύνοδο.

Την πιθανότητα να μην υπογράψει τη διακήρυξη έχει εκφράσει ανοιχτά η Πολωνία, έχοντας κυρίως ενστάσεις για το μοντέλο της Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων, που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου.

Μέχρι στιγμής, ο πρωθυπουργός δεν έχει προγραμματισμένες επαφές με ευρωπαίους ηγέτες στη Ρώμη, δεν αποκλείεται ωστόσο να γίνουν στο περιθώριο της Συνόδου. Οι αρχηγοί κρατών φτάνουν σήμερα στη Ρώμη και θα συναντηθούν στις 19:00 ώρα Ελλάδος με τον πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.

Θα έχει προηγηθεί συνάντηση των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών με κοινωνικούς εταίρους, συνδικάτα και εργοδοτικές οργανώσεις.

Επίθεση Τσίπρα στο ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ, επίθεση στην Ε.Ε. για την οποία υποστήριξε ότι έχει «παραδοθεί στο ΔΝΤ» και γι' αυτό βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση, εξαπέλυσε εχθές Πέμπτη ο κ. Τσίπρας σε ομιλία του από τη Ρώμη.

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε ως ανόητα, γελοία και σεξιστικά τα σχόλια Ντάισελμπλουμ για τις χώρες του Νότου. Διεμήνυσε επίσης ότι δεν προτίθεται να «αποδράσει» από την διακυβέρνηση της χώρας.
Πηγή: skai.gr