SOS Αβραμόπουλου για αποφυγή υποβιβασμού της χώρας

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της χώρας έκρουσε από τη Βουλή ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εν μέσω της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση και την αγωνία για τυχόν επανάληψη του δραματικού καλοκαιριού του 2015, τονίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθούν επιλογές που μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα εκ νέου ένα βήμα πριν από την έξοδο από την ευρωζώνη.

«Ζήσαμε στιγμές, όπου ο κίνδυνος υποβιβασμού ήταν κοντά. Αυτό ετυχώς απεφεύχθη. Και κανείς από μας πιστεύω δεν θέλει να το ξαναζήσει», υπογράμμισε με νόημα ο κος Αβραμόπουλος, μιλώντας για τη λεγόμενη Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο ίδιος αναφερόμενος στην προοπτική της Ευρώπης και τη θέση που κρίνει πως πρέπει να έχει η χώρα μας σε αυτή, επισήμανε ότι η θέση μας είναι στην πρώτη ταχύτητα και συγκεκριμένα είπε: «Ως Έλληνας, ειδικά θα ήθελα να τονίσω, ότι, αν για οποιοδήποτε λόγο το σενάριο που θα επικρατήσει θα είναι μια κοινή κατεύθυνση αλλά διαφορετικές ταχύτητες, για την Ελλάδα θεωρώ είναι μονόδρομος η θέση της στην πρώτη ταχύτητα, όσο και εάν αυτό συνεπάγεται μεγάλες προσπάθειες και ενδεχομένως θυσίες».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι η Ελλάδα ανήκει ιστορικά, πολιτικά, πολιτισμικά και συμβολικά στην ευρωπαϊκή οικογένεια, προσθέτοντας ότι: «η Ευρώπη είναι εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας και οφείλουμε να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και βαθύτερα στο χρόνο, μετά και πέρα από την οικονομική κρίση με τις κοινωνικές της προεκτάσεις, που αυτόν τον καιρό βαραίνει στους ώμους της χώρας και του λαού της».

Αναφορικά με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, ο κος Αβραμόπουλος, εστίασε την προσοχή του στην συνύπαρξη του μαζικότερου μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη με τα συνεχή τρομοκρατικά χτυπήματα στην καρδιά της Ευρώπης, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης στο φόβο και προάσπισης της Δημοκρατίας, παρότι όπως παραδέχτηκε κλονίστηκε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Υπογράμμισε, δε, ότι η Ευρώπη παραμένει ασφαλής τόπος.

«Οι δημοκρατικές μας αρχές και ελευθερίες, η ενότητα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι πιο ισχυρές από την τρομοκρατία. Οι Βρυξέλλες, το Παρίσι, η Νίκαια, το Βερολίνο, το Λονδίνο, έγιναν σύμβολα αντίστασης στην τυφλή βία.
Σύμβολα ενότητας και αλληλεγγύης των πολιτών. Η Ε.Ε παραμένει ένας ασφαλής τόπος. Η Ευρώπη είναι μια όαση ασφάλειας και σταθερότητας. Ένας ασφαλής προορισμός για όλους εκείνους, που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους», σημείωσε εμφατικά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο ίδιος με αφορμή τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα και το οργανωμένο έγκλημα, υπογράμμισε την ανάγκη καλύτερης συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η αντιμετώπιση του φαινομένου είναι κατακερματισμένη. Κάθε εθνική υπηρεσία δουλεύει μόνη της, επιθυμώντας να παίρνει πληροφορίες, χωρίς να μοιράζεται όσες έχει η ίδια συλλέξει. Γιατί απλά, και αυτό ισχύει για όλες τις χώρες, το βαθύ κράτος εξακολουθεί να αντιστέκεται. Συνεχίζει να αντιμετωπίζει την ασφάλεια, ως ένα αμιγώς εθνικό ζήτημα, ενώ όλες οι απειλές που αντιμετωπίζουμε είναι διασυνοριακές».

Μάλιστα όπως επισήμανε προτεραιότητα πρέπει να δοθεί και στην εντατικοποίηση της συνεργασίας με επιχειρήσεις του διαδικτύου στο πλαίσιο του Internet Forum που λειτουργεί τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ σχετικά με την ουσιαστική αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε μεταξύ άλλων πως έχουν σταλεί εμπειρογνώμονες στα hotspot αλλά και σε τρίτες χώρες με σκοπό την έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών και εντοπισμό αυτών των εγκληματικών δικτύων.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στήριξε και την Ελλάδα απέναντι στις κατηγορίες που της αποδίδουν σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού, υποστηρίζοντας ότι τόσο η Ευρώπη όσο και οι χώρες πρώτης υποδοχής αρχικά βρέθηκαν απροετοίμαστες μπροστά στις πρωτόγνωρες μεταναστευτικές ροές.

«Το ξεκίνημα της μεταναστευτικής κρίσης βρήκε την Ευρώπη απροετοίμαστη. Το ίδιο και τα κράτη πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που αιφνιδιάστηκαν και που στο πρώτο χρονικό διάστημα, μη διαθέτοντας μηχανισμούς και μέσα, είδαν τα σύνορά τους κυριολεκτικά να καταρρέουν. Και αδίκως καταγγέλθηκαν ως ανίκανες να διαχειριστούν τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Και βέβαια, δεν θα μπορούσαν να αναπτύξουν τα αμυντικά τους συστήματα γι αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κος Αβραμόπουλος έστειλε και μήνυμα προς την Τουρκία ότι οφείλει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, λέγοντας ότι: «στο πεδίο της διαχείρισης του μεταναστευτικού δεν κρίνονται οι εσωτερικές πολιτικές, αλλά, κυρίως, οι ανθρωπιστικές αρχές πάνω στις οποίες τόσο η Τουρκία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υποχρέωση να βασίζουν τις δημοκρατίες τους».
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά