Απάντηση Βούτση για τους διορισμούς μετακλητών ως αορίστου χρόνου

«Ανακρίβειες» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Βουλής το δημοσίευμα της Καθημερινής αναφορικά με τους διορισμούς μετακλητών υπαλλήλων σε θέσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) της Βουλής, χωρίς, ωστόσο, ο ίδιος να δίνει επαρκείς και πειστικές απαντήσεις, καθώς δεν τοποθετείται σε καίρια ζητήματα που προκύπτουν από την όλη διαδικασία.

Σε ανακοίνωση – απάντησή του στο δημοσίευμα, η οποία σημειωτέον ήρθε με καθυστέρηση 6 ωρών κι αφού εκλήθη να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, ο Νίκος Βούτσης καταλογίζει στα ΜΜΕ που αναπαρήγαγαν το θέμα ελλιπή δημοσιογραφική έρευνα, τονίζοντας ότι «δεν έγινε μετατροπή εργασιακής σχέσης μετακλητού υπαλλήλου στη Βουλή».

Ο κ. Βούτσης προσπερνάει προφανώς την περίπτωση υπαλλήλου (1η περίπτωση) που παραιτήθηκε μεν από τη θέση μετακλητού στο γραφείο του νυν Ειδικού Γραμματέα της Βουλής και μετά διορίστηκε σε θέση ΙΔΑΧ - και μέχρι εκεί ο Κανονισμός της Βουλής δεν θα παραβιαζόταν - αλλά υπάρχει η σημαντική λεπτομέρεια ότι η πράξη απόλυσής της εκδόθηκε σε χρόνο μεταγενέστερο της πράξης διορισμού της άρα εμπίπτει στο άρθρο 36 παρ. 1α του Κανονισμού που απαγορεύει ρητά τη μετατροπή, καθώς αναφέρει ότι: «Απαγορεύεται η μετατροπή εργασιακής σχέσης του μετακλητού υπαλλήλου που επάγεται διορισμό σε οργανική ή προσωποπαγή θέση μονίμου ή ιδιωτικού δικαίου προσωπικού της Βουλής».

Παράλληλα, ως προς το ηθικό αν μη τι άλλο που εγείρει το ζήτημα, ο Πρόεδρος της Βουλής, δεν απαντά ως προς την αναφορά σε έταιρη πράξη διορισμού (3η περίπτωση) ότι «παραιτήθηκε αυτοδίκαια από τη θέση αυτή (σ.σ. του μετακλητού), λόγω πρόσληψής του σε άλλη θέση», η οποία δηλώνει ξεκάθαρα ότι ο διορισμός σε θέση ΙΔΑΧ ήταν ήδη έτοιμος και προγραμματισμένος.

Αν και η ανακοίνωση του Νίκου Βούτση δεν αναφέρεται ρητά στο άρθρο 85 του Κανονισμού της Βουλής, ο ίδιος το επικαλέστηκε στην αρμόδια Επιτροπή, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις στον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου και τον Γρηγόρη Ψαριανό από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι αντίστοιχα, με τον ισχυρισμό ότι το εν λόγω άρθρο επιτρέπει στον εκάστοτε Πρόεδρο της Βουλής να προχωράει σε διορισμό υπαλλήλων ΙΔΑΧ των οποίων η θητεία λήγει αυτοδικαίως με τη λήξη της δικής του θητείας και συνεπώς όχι μόνο δεν υπήρξε καμία παραβίαση αλλά οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δεν είναι και μόνιμοι.

Ως προς αυτό το ζήτημα πάντως ο Πρόεδρος της Βουλής, ίσως δεν παρατήρησε, αφενός μεν ότι κανένας δεν αμφισβήτησε το δικαίωμά του να προχωράει σε πράξεις διορισμού εφόσον δεν μιλάμε για μετατροπή σχέσης εργασίας, αφετέρου δε ότι στις πράξεις διορισμού των 3 υπαλλήλων που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στην τρέχουσα περίοδο, υπάρχει η επίκληση του άρθρου 85 του ΚτΒ όχι όμως και η επίμαχη παράγραφος 3 αναφορικά με την αυτοδίκαιη λύση της σχέσης εργασίας με τη λήξη της δικής του θητείας.

Αίσθηση πάντως προκαλεί στην ανακοίνωση του κ. Βούτση η τελική σημείωση, όπου με αυστηρό ύφος υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να κάνει δεκάδες διορισμούς αλλά το αποφεύγει.

«Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν επέλεξε τη δυνατότητα που έχει για να καλύψει αυτές τις θέσεις όπως επανειλημμένως είχε γίνει στο παρελθόν. Αντιθέτως εργάζεται συστηματικά ώστε να μειώσει τον αριθμό των μετακλητών υπάλληλων της Βουλής. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ληφθεί αποφάσεις που ήδη υλοποιούνται», σημειώνει χαρακτηριστικά, αφού έχει υπογραμμίσει ότι τα οργανικά κενά στη Βουλή σήμερα ανέρχονται σε:

- 111 θέσεις μονίμων υπαλλήλων
- 201 θέσεις υπαλλήλων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου (ΙΔΑΧ)
- 24 θέσεις μετακλητών υπαλλήλων.

Η ανακοίνωση Βούτση

Απάντηση σε δημοσίευμα

"Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής θα θέλαμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:
Εάν είχε γίνει μια ενδελεχής δημοσιογραφική έρευνα, οι συντάκτες που γράφουν ή αναπαράγουν εν γνώσει τους ανακρίβειες θα είχαν αντιληφθεί ότι σε καμία περίπτωση, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, δεν έγινε μετατροπή εργασιακής σχέσης μετακλητού υπαλλήλου στη Βουλή.

'Επίσης θα είχαν ανακαλύψει ότι σήμερα στη Βουλή υπάρχουν 111 κενές οργανικές θέσεις μονίμων υπαλλήλων, 201 κενές θέσεις υπαλλήλων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου καθώς και 24 κενές θέσεις μετακλητών υπαλλήλων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν επέλεξε τη δυνατότητα που έχει για να καλύψει αυτές τις θέσεις όπως επανειλημμένως είχε γίνει στο παρελθόν. Αντιθέτως εργάζεται συστηματικά ώστε να μειώσει τον αριθμό των μετακλητών υπάλληλων της Βουλής. Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ληφθεί αποφάσεις που ήδη υλοποιούνται".

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά