Reuters: Πολωνικές απειλές, ελληνικές αντιρρήσεις θαμπώνουν τη Ρώμη

Στη διαφοροποίηση Βαρσοβίας και Αθήνας ενόψει της αυριανής (Παρασκευή) Διάσκεψης της Ρώμης αναφέρεται το Reuters σε δημοσίευμά του με τίτλο «Πολωνικές απειλές, ελληνικές αντιρρήσεις θαμπώνουν την 60η επέτειο της ΕΕ».

Όσον αφορά την Αθήνα, που εμμένει το περιεχόμενο της Διακήρυξης της επετειακής Συνόδου με την τρέχουσα διαπραγμάτευση, να συνδεθεί με τα εργασιακά και κοινωνικά κεκτημένα της ΕΕ, διπλωμάτης εξηγούσε στο πρακτορείο ότι «το θέμα θα επιλυθεί μόνο όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήσει τους άλλους ηγέτες της ΕΕ στη Ρώμη την Παρασκευή».

Αναφορικά με τη Βαρσοβία, το Reuters υπενθυμίζει τη δήλωση της πρωθυπουργού της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο ότι ενδέχεται να αρνηθεί να συνυπογράψει τη Διακήρυξη αν δεν αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της πολωνικής κυβέρνησης (και ευρύτερα των χωρών του Βίζεγκραντ) για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, ωστόσο ευρωπαίοι διπλωμάτες υποβαθμίζουν την απειλή αυτή.

«Στόχος μας είναι την άνοιξη να έχει ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση» δήλωσε στο μεταξύ η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη. Πρόσθεσε δε, ότι δεν θα έχει την έννοια του βέτο ο τρόπος που θα θέσει τα εργασιακά η ελληνική πλευρά στη Διάσκεψη της Ρώμης. 

Σημειώνεται πάντως, ότι παρότι η Αθήνα εμμένει στη σύνδεση του περιεχομένου της Διακήρυξης της επετειακής Συνόδου της Ρώμης με την τρέχουσα διαπραγμάτευση το Βερολίνο διεμήνυσε ότι η σύνδεση αυτή δεν πρέπει να γίνεται.

Πηγή: skai.gr