Κλείσιμο

Βενιζέλος: Η παρούσα Βουλή δε δίνει λύσεις - δεν θα κλείσει η αξιολόγηση

Η αξιολόγηση δεν θα κλείσει ποτέ, αλλά ακόμα και αν έκλεινε, με την παρούσα κυβέρνηση η χώρα δεν θα γλίτωνε από την περιδίνηση και τη συνεχή κατάσταση κρίσης, εκτίμησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως, ακόμη κι αν επιτευχθεί συμφωνία, αυτή θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να εκταμιευθεί μόνο μία δόση του δανείου, με την πολιτική της συγκυβέρνησης να προϋποθέτει τη διατήρηση των εκκρεμοτήτων, αφού σε αντίθετη περίπτωση «θα χάσει το αφήγημά της».

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, η «μεγάλη διαπραγμάτευση» είναι αυτή για το 4ο μνημόνιο, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει «μεγάλη δυσκολία» να δεσμευτεί για μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη της θητείας της. Τα νέα μέτρα απορρέουν από την βλάβη που προκάλεσε στη χώρα η νέα κυβέρνηση, υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας πως καμία άλλη κυβέρνηση δεν ανέλαβε δεσμεύσεις, το κύριο βάρος των οποίων δεν αφορούσε στη θητεία της.

Δεν μπορούν να πάνε σε ρήξη και μετά να παραμείνουν στην εξουσία γιατί μετά «θα φύγουν με το ελικόπτερο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, εκτιμώντας πως, αν τελικά η τρέχουσα κυβέρνηση επιχειρήσει να πάρει αποστάσεις από τους θεσμούς, θα το κάνει μόνο με την προοπτική της άμεσης διεξαγωγής εκλογών.

Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί τους νέους φόρους, «αντιαναπτυξιακά μέτρα αναδιανομής της μιζέριας», που παίρνουν από τους μικρομεσαίους και οποιαδήποτε άλλη δημιουργική δύναμη, ώστε να αποδίδουν επιδόματα φτώχειας και επαιτείας στους ακόμη φτωχότερους, στο πλαίσιο μίας διαρκούς πελατειακής σχέσης.

Χαρακτηρίζοντας κολοσσιαία την ζημιά από τα Capital Controls που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2015, ο ίδιος υπογράμμισε πως η χώρα έχασε την σίγουρη προοπτική ανάπτυξης.

Η παρούσα Βουλή δεν δίνει άλλη λύση

Η αμφιθυμία και οι αντιφάσεις της κυβέρνησης δεν επιτρέπει καμία ιστορία επιτυχίας, σημείωσε, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ για αναξιοπιστία. «Η παρούσα Βουλή, με πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, δεν δίνει άλλη λύση», πέρα από προσωρινές και εύθραυστες, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή για να επανέλθει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης, δεν αρκεί να έρθει μια νέα κυβέρνηση που δεν έχει ψηφίσει αυτά τα μέτρα και , ενώ δεν τα εγκρίνει (ενώ παράλληλα ζητά το κλείσιμο της αξιολόγησης), να τα εφαρμόσει.

Υποδόρια δραχμοφιλία

Ο ίδιος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε πρώτη «μία στροφή προς την ευρωπαϊκή σοβαρότητα», αλλά ακολούθησε «μισή στροφή» ακόμα, αφήνοντας την κοινωνία να «δηλητηριάζεται από την αίσθηση πως η Ευρώπη μας εχθρεύεται (…) γιατί; Επειδή μας έχουν δανείσει 300 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 1%; Επειδή μας στηρίζουν μέσω του ELA;»
Καλλιεργείται έτσι μία «υποδόρια δραχμοφιλία» σημειώνει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας έτσι επιφάνεια όχι απλά στον ευρω-σκεπτικισμό αλλά στον αντι-ευρωπαϊσμό.

Το χρέος «εξαφανίζεται» με ανάπτυξη και πληθωρισμό

Για το ζήτημα του χρέους, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε πως μία χώρα με ρυθμό ανάπτυξης 2,5% για τα επόμενα 10 χρόνια, και πληθωρισμό, της τάξης του 2%,, μπορεί να αντιμετωπιστεί το 50% του ΑΕΠ από το χρέος μέσα σε 10 χρόνια. «Τα χρέη δεν εξοφλούνται στο ταμείο αλλά εξυπηρετούνται με τους τόκους, αναχρηματοδοτούνται και χάνονται μέσα από την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό», εξήγησε.

Βατοπαίδι: Υπέρ της επιείκειας αλλά…

Για την αθώωση όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση Βατοπαιδίου, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως είναι και ο ίδιος υπέρ της επιείκειας, που είναι η αρχή του κράτους δικαίου και του νομικού πολιτισμού, αλλά αυτό είναι διαφορετικό από το να μετατρέπεται μία δικαστική απόφαση σε μοχλό που επηρεάζει το πολιτικό σκηνικό ,εντός και εκτός νέας δημοκρατίας. «Αυτή η απόφαση έχει ληφθεί επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με συγκεκριμένη σύνθεση των οργάνων του κράτους τόσο στο επίπεδο της κυβέρνησης όσο και πέρα από την κυβέρνηση. Εντός αυτού του πολιτικού πλαισίου κινούμεθα», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: skai.gr