Στη ΝΔ πετά το μπαλάκι η κυβέρνηση για τα μέτρα μετά τη δήλωση Σόιμπλε

Στη Νέα Δημοκρατία πετά η κυβέρνηση το «μπαλάκι» σχετικά με το αίτημα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ευρεία πολιτική στήριξη των νέων δημοσιονομικών μέτρων, αποσαφηνίζοντας πως η στήριξη της Νέας Δημοκρατία δεν είναι προαπαιτούμενο για την επίτευξη συμφωνίας.

Κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών
, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε πως η συμπολίτευση έχει τη συνταγματικά απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε να κλείσει την αξιολόγηση, και υπογράμμισε πως οι δανειστές δεν έχουν κανένα λόγο επί του ελληνικού Συντάγματος.

Την ίδια στιγμή όμως, επισήμανε πως οι εκκλήσεις απευθύνουν οι πιστωτές προς τη Νέα Δημοκρατία είναι πρόβλημα αμιγώς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και δεν επηρεάζουν το Μέγαρο Μαξίμου.

«Τέτοιου πολιτικού χαρακτήρα δεσμεύσεις [από τη ΝΔ] δεν έχουν κανένα νόημα […] Το πρόβλημα το έχει η ΝΔ, δεν είναι προαπαιτούμενες για τη συμφωνία», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεται να ψηφίσει τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για τη δεύτερη αξιολόγηση, όμως θα σεβαστεί τη συνέχεια του κράτους και θα επιδιώξει να αλλάξει το δημοσιονομικό μείγμα πείθοντας τους εταίρους με τις πολιτικές της, διαμήνυσαν νωρίτερα, μέσω του ΣΚΑΪ, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως στόχος της Αθήνας είναι μία συνολική συμφωνία έως την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, στα τέλη Απριλίου, που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις αλλά και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και προσδιορισμό των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, υποστήριξε, το Ταμείο θα μπορεί να πάρει θέση όσον αφορά τη φύση της εμπλοκής του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε πως είναι καλό η κόντρα ανάμεσα σε χώρες του ευρωπαϊκού βορρά να την Άγκυρα, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία.

Σημείωσε πως η συμφωνία πρέπει να προστατευθεί ως «κόρη οφθαλμού», όμως διέψευσε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αύξηση των προσφυγικών ροών από τη γείτονα χώρα.

Όσον αφορά δε την πυρκαγιά που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο ιστορικό τέμενος Βογιαζήτ στο Διδυμότειχο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση του «πολιτισμικού και θρησκευτικού» μνημείου. Επισήμανε ωστόσο ότι η πυρκαγιά δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από οποιονδήποτε.
Πηγή: skai.gr