Κλείσιμο

Κατρούγκαλος: Αντιευρωπαϊκή η πολιτική ΔΝΤ για συλλογικές διαπραγματεύσεις

Λάβρος κατά του ΔΝΤ αναφορικά με τις πολιτικές του στο πεδίο των εργασιακών εμφανίστηκε από τη Βουλή ο Γιώργος Κατρούγκαλος με τη διαπραγμάτευση να παραμένει ορθάνοιχτη.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «ακραία νεοφιλελεύθερη» και «αντιευρωπαϊκή» την πολιτική του ΔΝΤ για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς περί υπονόμευσης των ευρωπαϊκών κεκτημένων.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για τα ευρωπαϊκά δεδομένα αγνοώντας τι γίνεται στην Ελλάδα, όπως δεν μπορούμε να μιλάμε για την κοινωνική διάσταση και το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο όταν το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της γενικότερης ακραίας νεοφιλελεύθερης και ουσιωδώς αντιευρωπαϊκής πολιτικής του, δεν θέλει στην Ελλάδα να έχουμε συλλογικές διαπραγματεύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Κατρούγκαλος ενημερώνοντας την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σχετικά με τη Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης.

Συνεχίζοντας τα πυρά με αποδέκτη το ΔΝΤ, πρόσθεσε ότι: «διότι διαφορετικά αν ακολουθούμε μια ρητορική που στα λόγια υπερασπίζεται αυτές τις αξίες και στην πράξη τις υπονομεύουμε, τότε προσφέρουμε τη χείριστη δυνατή υπηρεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύοντας την κρίση νομιμοποίησης αλλά για την αναξιοπιστία της πολιτικής της, που είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που υποσκάπτει η δημοκρατική νομιμοποίηση των αντιπροσωπευτικών θεσμών και δίνει τροφή στους εχθρούς της».

Παράλληλα, ο ίδιος ανακοίνωσε επισήμως ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα επιδιώξει στην προσεχή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη, να συμπεριληφθεί στη διακήρυξη της Ρώμης προσθήκη σχετικά με την απόλυτη προστασία του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε εργασιακά θέματα και ζητήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Η Ελλάδα θα επιμείνει όχι μόνο στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής αλλά και το επόμενο διάστημα», σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλο.

Σχετικά, δε, με τη συνολική συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, ο ίδιος συντάχθηκε στη γραμμή του πρωθυπουργού υπέρ μίας «Ευρώπης πολλών επιλογών» έναντι μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων», υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί οπωσδήποτε η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων που θα έχει ως πυρήνα τα ισχυρά κράτη τα οποία θα ακολουθούν οι υπόλοιπες χώρες ως κράτη δεύτερης κατηγορίας.

Νωρίτερα, αιχμές κατά των δανειστών περί ασφυκτικών και «άδικων» πιέσεων για την εφαρμογή «επώδυνων» πολιτικών, είχε αφήσει ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενώ μεταφέροντας την αίσθησή του από τη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε ότι ελάχιστοι προβληματίζονται για τα πραγματικά υφιστάμενα προβλήματα που κάνουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να τρίζει.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά