Θεοχάρης: Αναπάντητα τα ερωτήματα για τον Κορεάτη Σύμβουλο Γκλεν Κιμ

Την αμοιβή και το ρόλο του Κορεάτη συμβούλου του Υπουργού Οικονομικών, Γκλεν Κιμ, επαναφέρει στο προσκήνιο, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης, υποστηρίζοντας ότι παραμένουν αναπάντητα καίρια ερωτήματα.

Με ερώτησή του προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κος Θεοχάρης ζητά να αποσαφηνιστούν πλήρως τόσο η «εξωπραγματική αμοιβή του» αλλά και ο «μυστηριώδης ρόλος» του στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.

«Εκτός της αδιαφάνειας που επικρατεί σχετικά με τις αμοιβές του συμβούλου, χρήζουν διερεύνησης και οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται στον Τύπο για τα κίνητρα του εν λόγω συμβούλου και την προνομιακή πληροφόρηση που έχει για όλες τις πτυχές της ελληνικής διαπραγμάτευσης», επισημαίνει ο ίδιος στην ερώτησή του.

Συγκεκριμένα ο Χάρης Θεοχάρης, καλεί τον Υπουργό Οικονομικών να απαντήσει κατά πόσο ο Γκλεν Κιμ εξακολουθεί να παραμένει σύμβουλος και να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του, καθώς επίσης και αναφορικά με τις συμβάσεις (αρχικές και συμπληρωματικές) μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του κ. Κιμ ή εταιρείας την οποία εκπροσωπεί.

Παράλληλα, ο ανεξάρτητος βουλευτής ζητά να ενημερωθεί εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα για το ύψος της παλαιάς και της νέας μειωμένης κατά 17 φορές αμοιβής του εν λόγω συμβούλου και αν ναι, πως δικαιολογείται το ύψος της αρχικής αμοιβής των 1,3 εκατομμυρίων ευρώ. Τέλος, ερωτά με ποια διαδικασία έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα ποσά στον κ. Γκλεν Κιμ, ποιο το ύψος των ποσών αυτών και ποιο το ποσό που υπολείπεται.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών


Θέμα: «Αμοιβές και Καθήκοντα Συμβούλου επί της Διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς»
Με την ΑΚΕ 334 από 13/04/2016, με τις ερωτήσεις 631 από 29/10/2015, 4482 από 17/08/2015, με την επίκαιρη ερώτηση 1304 από 20/09/2016, με την ερώτηση 303 από 12/10/2016, καθώς και με ανακοινώσεις και ομιλίες μου στο Κοινοβούλιο είχα ζητήσει να μας πληροφορήσει συγκεκριμένα η Ελληνική Κυβέρνηση για τη σύμβαση που έχει συνάψει το Υπουργείο Οικονομικών με την εταιρεία του κ. Γκλεν Κιμ για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, όπως και για το ποιοι σύμβουλοι βοηθούν το έργο της διαπραγμάτευσης, τι είδους συμβουλευτικές υπηρεσίες προσφέρουν, τι θέματα καλύπτουν και τι αρμοδιότητες έχουν. Παράλληλα ρωτούσα για το κόστος των εν λόγω υπηρεσιών ανά εταιρεία και ανά σύμβουλο. Ούτε στην αίτηση, ούτε στα ερωτήματα έλαβα ποτέ επίσημη απάντηση.
Σε δημοσίευμά της στις 9/03/2017 η ιστοσελίδα της εφημερίδας «Το Βήμα» αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες ο κ. Κιμ δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις του Υπουργού Οικονομικών με τους θεσμούς. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τόσο ο Υπουργός Οικονομικών όσο και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών «κουράστηκαν» να έχουν τον εν λόγω σύμβουλο καθώς αφενός κατάλαβαν ότι δεν προσέφερε τίποτα παραγωγικό σε καμία φάση της διαπραγμάτευσης και αφετέρου επειδή ελάμβανε μεγάλη αμοιβή.

Σχετικά με την αμοιβή του κ. Κιμ, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι από την αρχική ετήσια αμοιβή που -όπως ειπώθηκε και γράφτηκε χωρίς ποτέ να διαψευστεί- ανέρχοντανσε 1,3 εκ. ευρώ, του έγινε νέα προσφορά της τάξης των 80.000 ευρώ ετησίως την οποία και αποδέχτηκε. Η προφανής εκτίμηση που διατυπώνεται σχετικά με την αποδοχή εκ μέρους του συμβούλου αμοιβής κατά 17 φορές μικρότερης από αυτή που αρχικά του είχε δοθεί, συνίσταται στο ότι ο εν λόγω σύμβουλος «στοχεύει να παραμείνει ενεργός παίκτης στην ελληνική διαπραγμάτευση ώστε να εξακολουθήσει να έχει προνομιακή πληροφόρηση για όλες τις πτυχές της».

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Εξακολουθεί ο κ. Γκλεν Κιμ να παραμένει σύμβουλος και να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Υπουργού Οικονομικών;

- Ποιες οισυμβάσεις (αρχικές και συμπληρωματικές) μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του κ. Γκλεν Κιμ ή εταιρείας την οποία εκπροσωπεί;

- Αληθεύουν τα δημοσιεύματα για το ύψος της παλαιάς και της νέας μειωμένης κατά 17 φορές αμοιβής; Εάν ναι, πως δικαιολογείται το ύψος της αρχικής αμοιβής των 1,3 εκατομμυρίων ευρώ;

- Με ποια διαδικασία έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα ποσά στον κ. Γκλεν Κιμ, ποιο το ύψος των ποσών αυτών και ποιο το ποσό που υπολείπεται;

Ο ερωτών Βουλευτής
Θεοχάρης (Χάρης) Θεοχάρης, Β΄Αθήνας

Πηγή: Nαντίν Χαρδαλιά