Ντάισελμπλουμ: Η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα

Την άποψη ότι η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα εκφράζει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δηλώνει ότι δεν περιμένει οι θεσμοί να έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Μάλτα τον Απρίλιο.

O Oλλανδός υπουργός Οικονομικών προσθέτει ότι κατά την εκτίμησή του ο ESM (Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης) θα πρέπει να μεταβληθεί σε μια ευρωπαϊκή εκδοχή του ΔΝΤ. Όπως εξηγεί, «ο ESM θα πρέπει να ενισχύσει την τεχνογνωσία που μόνο το ΔΝΤ έχει αυτή τη στιγμή».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει πως αυτό σημαίνει ότι η σημερινή «τρόικα» - η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ- σε πιο μακροπρόθεσμη βάση θα πρέπει να «διασπαστεί».

Όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο Reuters, σε αντίστοιχη πρόταση για το νέο ρόλο του ESM στη διαχείριση κρίσεων στην Ευρώπη έχει προβεί και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι η ΕΚΤ «αισθάνεται όλο και πιο άβολα, και δικαιολογημένα» στον ρόλο της στην τρόικα, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κι άλλα «σημαντικά καθήκοντα» στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθαρίζει πάντως ότι οι θεσμοί θα πρέπει να διατηρήσουν τους ρόλους τους σε ό,τι αφορά το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, ενώ σημείωσε ότι εξακολουθεί να περιμένει το ΔΝΤ να αποφασίσει για ένα νέο πρόγραμμα, προσθέτοντας πως θα ήταν «ιδιαίτερα καλοδεχούμενο» αν αυτό συνέβαινε έως το καλοκαίρι.

Όσον αφορά το μέλλον του ως επικεφαλής του Eurogroup αποσαφηνίζει ότι η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2018 και θα ήθελε να την ολοκληρώσει. Σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας δεν χρειάζεται να είναι υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις Ολλανδικές εκλογές ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σχολιάζει ότι μετά την καταστροφική ήττα που υπέστη το κόμμα του (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα - PvdA) θα πρέπει να επικεντρωθεί στις προσπάθειες ανοικοδόμησής του, και όχι σε ενδεχόμενη είσοδο σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς, όπως επισημαίνει, έχασε το 75% των εδρών του.
Πηγή: skai.gr