«Νεοφιλελεύθερες δυνάμεις θέλουν την Ελλάδα νέο παράδειγμα στα εργασιακά»

Αιχμές κατά των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων που επιδιώκουν να καταστήσουν την Ελλάδα νέο παράδειγμα στα εργασιακά άφησε την Παρασκευή η Έφη Αχτσιόγλου στον απόηχο της διελκυστίνδας Αθήνας – θεσμών για τις εργασιακές σχέσεις.

«Είναι φανερό ότι οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις βλέπουν στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων την Ελλάδα ως το νέο παράδειγμα που οφείλει να γενικευτεί» επισήμανε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, στην ομιλία της κατά τη διάρκεια της ημερίδας της IG Metall, με τίτλο «Αποκατάσταση αντί της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε στη Φραγκφούρτη.

Με αυτήν την έννοια, πρόσθεσε η υπουργός Εργασίας, το τέλος της εργασιακής απορρύθμισης και η επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας στην Ελλάδα θα είναι νίκη για όλους τους εργαζόμενους της Ευρώπης.
?
«Σήμερα, δεν συζητάμε απλώς για την ελληνική αγορά εργασίας. Σήμερα, συζητάμε για το μέλλον της Ευρώπης. Για το αν δεχόμαστε μία χώρα να αποτελεί εξαίρεση από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Συζητάμε για το αν οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στην αναδιανομή του πλούτου που παράγουν ή αντιθέτως η σημερινή Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι μία Ευρώπη για τους λίγους» σχολίασε δε η υπουργός. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι όλοι οι εργαζόμενοι της Ευρώπης πρέπει να αναλάβουν δράση για την υπεράσπιση των κεκτημένων δικαιωμάτων τους.

«Το μήνυμα της IG Metall είναι "Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους"» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Βόλφγκανγκ Λεμπ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της IG Metall, επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε αλλαγή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Η ανασυγκρότηση του εργατικού δικαίου θα βελτιώσει τη ζωή των εργαζομένων στην Ελλάδα. Η θέση της IG Metall είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για τις αρνητικές εξελίξεις στην Ευρώπη».

Ο Βόλφγκανγκ Ντόμπλερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στην εισήγησή του, παρουσίασε αναλυτικά το πόρισμα της επιτροπής για τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, τονίζοντας ότι «υπάρχουν σήμερα φωνές που ζητούν κατάργηση του εργατικού δικαίου. Δεν μπορούμε να ζητάμε από ανθρώπους να ζήσουν με 500 ευρώ μισθό».

Τέλος, ανέφερε ότι «πρέπει να ασκηθεί πολιτική πίεση από τα γερμανικά συνδικάτα προς τη γερμανική κυβέρνηση, γιατί η επίθεση στα εργασιακά στην Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή εξέλιξη που θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα και οφείλουμε να ασκήσουμε πίεση στο γερμανικό πολιτικό σύστημα».

«Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν είναι μάχη μόνο για την Ελλάδα αλλά μάχη για την Ευρώπη» δήλωσε νωρίτερα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr