ΝΔ κατά της κυβέρνησης για τη διαφθορά

Το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της αριστεράς και το «λάβαρο της επανάστασης εναντίον», επιχειρεί να αποδομήσει η Νέα Δημοκρατία, μέσω επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης 46 βουλευτές του κόμματος, με την οποία επιρρίπτουν στην κυβέρνηση την ευθύνη για την υποβάθμιση της χώρας κατά 11 στο δείκτη διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2016.

Καταλογίζουν στην κυβέρνηση «θεσμικές ανεπάρκειες».

Στην ερώτηση με πρώτο υπογράφοντα τον Γραμματέα της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, οι «γαλάζιοι» βουλευτές, αναγάγουν σε πρώτο πρόβλημα για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρας τη σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ δεκάδων συναρμόδιων φορέων, τονίζοντας μάλιστα ότι το 2015 απαιτήθηκαν 286 σελίδες για την καταγραφή τους σε ένα κείμενο.

Παράλληλα, οι ερωτώντες βουλευτές «καρφώνουν» την κυβέρνηση για την αλλαγή του νόμου του 2013 με τον οποίο δημιουργήθηκε ο θεσμός του Εθνικού Συντονιστή κατά της Διαφθοράς – που ήταν υπόλογος απευθείας στον πρωθυπουργό – και τη μετατροπή του σε Γενική Γραμματεία υπαγόμενη αρχικά στον υπουργό Επικρατείας και εν συνεχεία στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Έχει ζητηθεί από τη χώρα – και αποτελεί υποχρέωση του τρίτου μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ- η δημιουργία ενός συστήματος που θα εξασφαλίζει τον ορθό συντονισμό, την ιεράρχηση των ερευνών και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ερευνητικών σωμάτων, για τη διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα, μέσω ενός Συντονιστικού Σώματος στο οποίο θα προεδρεύουν εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος και εγκλημάτων διαφθοράς», υπογραμμίζουν οι 46 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν πράττει τίποτα ουσιαστικό για τη θεσμική θωράκιση.

Οι ίδιοι ρωτούν τον Σταύρο Κοντονή:
  1. Γιατί δεν έχει αναληφθεί μέχρι σήμερα νομοθετική πρωτοβουλία για τη στεγανοποίηση της διεξαγωγής ερευνών για οικονομικό έγκλημα και διαφθορά από πολιτικές παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες υποθέσεις;
  2. Έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στον Πρωθυπουργό εκθέσεις για τη δραστηριότητα της ανωτέρω αναφερόμενης Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς;
  3. Κατά το χρονικό διάστημα μέχρι την ανασύσταση της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ποιος παρακολουθούσε την εφαρμογή του Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς;

Αιτούνται, δε, να κατατεθούν στη Βουλή τυχόν υποβληθείσες εκθέσεις της προαναφερθείσης Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς προς τον πρωθυπουργό.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά