Νομοθετική ρύθμιση για τις υιοθεσίες και την αναδοχή ενόψει

Θέμα χρόνου είναι σύμφωνα με τη Θεανώ Φωτίου η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τις υιοθεσίες και την αναδοχή βρεφών και παιδιών, τα οποία οι φυσικοί γονείς τους εγκαταλείπουν στα μαιευτήρια και σήμερα φιλοξενούνται στα ιδρύματα της χώρας και ανέρχονται στα 2.000 με ηλικίες από 0 έως 18 ετών.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, κάνει λόγο για ένα «δυσάρεστο και υπαρκτό» πρόβλημα, το οποίο επιχειρείται - όπως σημειώνει - να επιλυθεί σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, για την απομάκρυνσή των παιδιών αυτών από το νοσοκομειακό περιβάλλον καθώς και τα ιδρύματα κλειστής φροντίδας με στόχο την εναλλακτική φροντίδα τους και τελικά την εξεύρεση του κατάλληλου οικογενειακού περιβάλλοντος.

«Το εγχείρημα αποσκοπεί στην απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών, χωρίς να υπάρξουν εκπτώσεις στη μέριμνα για το συμφέρον των παιδιών, αλλά και στη διαφάνεια και την αποτροπή παράνομων ενεργειών. Οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα αναληφθούν πολύ σύντομα, έπειτα από ευρεία διαβούλευση» τονίζει χαρακτηριστικά η κα Φωτίου στην απάντησή της προς τον βουλευτή της ΝΔ, Μάριο Σαλμά, που κατέθεσε σχετική ερώτηση, αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει έστω και κατά προσέγγιση τι σημαίνει «το πολύ σύντομα».

Η Θεανώ Φωτίου υποστηρίζει ότι η δημιουργία ενός συνολικά νέου νομικού και διοικητικού πλαισίου για την υιοθεσία είναι ύψιστη προτεραιότητα του υπουργείου, τόσο για να αντιμετωπιστούν τα κακώς κείμενα του καθεστώτος που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες όσο και για να αποτελέσει η υιοθεσία, μαζί με την αναδοχή, στοιχείο της πολιτικής αποϊδρυματοποίησης.

«Για τον σκοπό αυτό ετοιμάζεται, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, νομοθετική παρέμβαση με την οποία θα τεθούν κανόνες για την καταγραφή των παιδιών προς υιοθεσία ή αναδοχή, των υποψήφιων θετών ή ανάδοχων γονιών, των δομών φιλοξενίας των παιδιών μέχρι την αναδοχή ή την υιοθεσία και θα αναβαθμιστούν οι σχετικές υπηρεσίες του Υπουργείου, των Περιφερειών και των Δήμων», προσθέτει η υπουργός.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, κανένα από τα παιδιά που εγκαταλείπονται στα μαιευτήρια που γεννιούνται δεν παραμένει εκεί αλλά μεταφέρεται σε κατάλληλες δομές με στόχο την αποϊδρυματοποίησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό όπως αναφέρει η ίδια λειτουργεί από το 2016 το Πρόγραμμα «Αναδοχή Πρώτη Αγκαλιά» από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής (ΚΚΠΠΑ), μέσω του οποίου τα βρέφη που εγκαταλείπονται στα νοσοκομεία και τα δημόσια μαιευτήρια, ανατίθενται απευθείας σε εγκεκριμένες ανάδοχες οικογένειες (με εμπειρία στη φροντίδα βρεφών και με την παροχή οικονομικής και υλικοτεχνικής υποδομής), χωρίς την προηγούμενη ιδρυματοποίησή τους.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό από τον Απρίλιο του 2016 που ξεκίνησε το εν λόγω πρόγραμμα, 7 βρέφη τοποθετήθηκαν απευθείας από τα νοσοκομεία σε ανάδοχες οικογένειες, ενώ τα τελευταία 13 βρέφη που παρέμεναν σε μαιευτήρια για κοινωνικούς και μόνο λόγους, μεταφέρθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στον 7ο θάλαμο του Αναρρωτηρίου Πεντέλης, που λειτουργεί ως παράρτημα του ΚΚΠΠΑ και είχε ανακαινισθεί με χορηγία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.





Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά