Αντιπολίτευση: Προέβλεψαν ανύπαρκτο δείκτη γιατί νομοθέτησαν στο πόδι

Στον «τοίχο» έστησε η αντιπολίτευση τον Τάσο Πετρόπουλο μετά τα «δεν φανταζόμασταν...», «δεν υπήρξε αστοχία στην πρόβλεψή μας...», και «είστε άχρηστοι», για να δικαιολογήσει δια της ρίψης της μπάλας στην εξέδρα τις αβλεψίες του νόμου Κατρούγκαλου που προκάλεσε το απόλυτο χάος στον υπολογισμό των νέων συντάξεων.

Ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων βρέθηκε μόνος του να προσπαθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, την ώρα που σύσσωμη η αντιπολίτευση έβαλλε κατά ριπάς εναντίον της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας, αφήνοντας αιχμές περί «γονατογραφήματος» και «εξαπάτησης» των συνταξιούχων.

Για νόμο που γράφτηκε στο πόδι και ομολογία της κυβέρνησης - με την τροπολογία - ότι βάσει των προβλέψεων Κατρούγκαλου δεν μπορεί να υπολογιστεί καμία σύνταξη, έκανε λόγο ο Νότης Μηταράκης από τη ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει χάσει πλέον κάθε έλεγχο στο ασφαλιστικό και την «ανικανότητά» της πληρώνουν οι συνταξιούχοι.

«Ήταν όλη η ρύθμιση ένα λάθος. Γράφτηκε στο πόδι και σας το είχαμε πει από τότε. Επιβεβαιώνεται ότι δεν είχατε συνεννοηθεί ποτέ με την ΕΛΣΤΑΤ και νομοθετήσατε κατά το δοκούν. Βάλατε στο νόμο ένα δείκτη ανύπαρκτο. Και λέτε ότι φταίμε εμείς γι’ αυτό; Και τελικά ποιος σας υπέδειξε αυτό το δείκτη; Μήπως σας έγραψε το νόμο η Τρόικα που δεν ήξερε ότι δεν υπάρχει στη χώρα μας ο δείκτης κι εσείς κάνατε απλώς μετάφραση;», σημείωσε με φανερά ειρωνική διάθεση, κατηγορώντας παράλληλα το Υπουργείο ότι με την τροπολογία προωθεί νέο ψαλίδι στις εισφορές των παλαιών ασφαλισμένων για τα Εφάπαξ.

Να ομολογήσει ευθέως ότι η κυβέρνηση έκανε λάθος και να ζητήσει συγγνώμη, κάλεσε τον Τάσο Πετρόπουλο, ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, σχολιάζοντας σκωπτικά ότι μεθοδολογία που προβλέπει η τροπολογία Αχτσιόγλου για τις συντάξεις έως το 2020 του θυμίζει την «αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή της δεκαετίας του 80’».

«Αυτός ο νόμος δεν παίρνει διορθώσεις. Πρέπει να ανατραπεί. Μειώσεις συνολικά των συντάξεων, φέρνει η τροπολογία. Είτε με βάση το δείκτη τιμών καταναλωτή είτε με το δείκτη μεταβολής μισθών, το αποτέλεσμα ίδιο θα είναι», τόνισε από την πλευρά του ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ, καλώντας εργαζόμενους και συνταξιούχους να κλιμακώσουν την «πάλη» τους.

Η απάντηση του Τάσου Πετρόπουλου στο πυρ ομαδόν; «Δεν υπάρχει στη χώρα δείκτης μεταβολής μισθών. Πού να φανταστούμε με εμείς ότι δεν υπάρχει; Λάθος μας! Είστε τόσο άχρηστοι που τόσο χρόνια διακυβέρνηση δεν κάνατε κάτι θεμελιώδες που έχουν κάνει όλοι οι λαοί», αυτό είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας εμβρόντητα τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, καθώς ένιψε τας χείρας του ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, μιλώντας ωσάν να ήταν άλλος ο συντάκτης του ασφαλιστικού κι άλλη κυβέρνηση αυτού που το ψήφισε με ένα δείκτη τιμών που στην Ελλάδα υπήρχε μόνο στο χώρο της φαντασίας αλλά παρότι όφειλαν το αγνοούσαν.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά