Κλείσιμο

Καζνέβ: Εμπιστοσύνη στην Ελλάδα - Σαπέν: «Ναι μεν, αλλά» για το ΔΝΤ

Στήριξη στην Ελλάδα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς προσέφερε με δηλώσεις του ο γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ που συναντάται αυτή την ώρα με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ο Μισέλ Σαπέν που συναντήθηκε διαδοχικά με τον έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου. Εντούτοις, ο κ. Σαπέν ξεκαθάρισε πως η παρουσία του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη. 

Ειδικότερα, στο διάλογο που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Καζνέβ χαρακτήρισε την επίσκεψή του ως «επίσκεψη φίλιας, εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης, προσθέτοντας ότι τα επιτεύγματα της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα πρέπει να εκτιμηθούν από τους θεσμούς.

Απαντώνας, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Καζνέβ για τη στήριξη της Γαλλίας στην κατεύθυνση της επίτευξης «μίας έντιμης συμφωνίας με τους εταίρους μας». «Η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από την κρίση» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, υπενθύμισε τις βαθιές και ιστορικές ρίζες της φιλίας των δύο χωρών, και εξέφρασε την ελπίδα να περάσει η διμερής συνεργασία «σε ένα πιο ουσιαστικό στάδιο».  

Από την πλευρά του ο Μισέλ Σαπέν, ερωτηθείς για τη συμμέτοχη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είπε ότι αν αποχωρήσει το Ταμείο τίθεται θέμα αξιοπιστίας του προγράμματος. «Το Ταμείο μετέχει από το 2010 στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν αποχωρήσει θα θιγεί η αξιοπιστία, άρα θα πρέπει να βρεθούν οι απαραίτητες συμφωνίες με το ΔΝΤ. Και εδώ, η Γαλλία δρα ώστε όλοι να επιδείξουν κατανόηση».

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε όμως ότι «δεν μπορούν να ζητούνται τα πάντα από την ελληνική πλευρά. Σημείωσε πάντως ότι η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Υπαινιγμούς ότι η κυβέρνηση δεν έχει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος μεταρρυθμίσεων άφησε στο μεταξύ ο Γιάννης Δραγασάκης. «Ιδιοκτησία προγράμματος μπορεί να υπάρξει όταν υφίστανται ισότιμες σχέσεις μεταξύ των διαπραγματευόμενων μερών» ξεκαθάρισε, μιλώντας στο Delphi Economic Forum.
Πηγή: skai.gr