Αποστάσεις Κομισιόν από τη δήθεν αντίθεση Γιούνκερ σε συλλογικές συμβάσεις

Ξεκάθαρες αποστάσεις από τις διαρροές που θέλουν τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να μην υποστηρίζει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ αποσαφήνισε πως κατά την άποψη της Κομισιόν ακόμα και σε χώρες όπου εφαρμόζονται Μνημόνια η «πλήρης συμμόρφωση» με το «γράμμα και το πνεύμα» του κοινοτικού δικαίου είναι πάντοτε «κλειδί».

Η όλη υπόθεση προέκυψε από επιστολή που έστειλε ο κ. Γιούνκερ προς δύο ευρωβουλευτές, όπου φέρεται να γράφει πως τα μνημονιακά μέτρα δεν χρειάζεται να εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο – που στην πράξη σημαίνει πως η χώρα μας δεν καλύπτεται στα εργασιακά από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Αλεξάντερ Βίντερστιν τόνισε ότι η Κομισιόν «πάντοτε προσανατολίζεται» προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο που προβλέπουν οι νόμοι και οι συνθήκες, και πάγια προνοεί για τον κοινωνικό αντίκτυπο των προγραμμάτων στήριξης.

Επισήμανε δε πως από την οπτική γωνία της Επιτροπής έως τώρα δεν έχει υπάρξει καταστρατήγηση του κοινοτικού δικαίου ή των συνθηκών.

Ο κ. Βίντερστιν υπογράμμισε πως ο κ. Γιούνκερ και η Επιτροπή έχουν δώσει έμφαση σε μέτρα κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας το πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, και τη σύσταση της «επιτροπής σοφών» για τα εργασιακά.

«Δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία για τη δέσμευση του προέδρου σε αυτό», τόνισε ο εκπρόσωπος.
Πηγή: skai.gr