Κλείσιμο

Καμμένος: Η Δικαιοσύνη μόνη αρμόδια να αποφασίσει για τους δύο Τούρκους

Μόνο η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, κι όχι η κυβέρνηση, έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει για το μέλλον των δύο τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας, αφού πέρασαν πριν λίγες ημέρες τα σύνορα κοντά στην Ορεστιάδα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, οι δύο στρατιωτικοί ήταν μέλη ομάδας περίπου 30 κομμάντος που σχεδίασε την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μαρμαρίδα, την ημέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ο υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για μιντιακό πόλεμο της Άγκυρας, τον οποίο απέδωσε σε πολιτικές σκοπιμότητες ενόψει του δημοψηφίσματος για συνταγματική μεταρρύθμιση που θα παραχωρήσει τεράστιες εξουσίες στον κ. Ερντογάν. Οι έως τώρα δημοσκοπήσεις θέλουν τους τούρκους ψηφοφόρους βαθιά διχασμένους.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εταίρος έκανε λόγο για «απώλεια ψυχραιμίας» από την τουρκική πλευρά, προσθέτοντας πως αντίθετα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι «απόλυτα ψύχραιμες» αλλά και «έτοιμες» να διαχειριστούν κάθε πρόκληση.

Δεν «σπάει» η σχέση με ΣΥΡΙΖΑ, βολές κατά Φίλη

Στρέφοντας το βλέμμα στις σχέσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά μετά τις αιχμές που άφησε εναντίον του ο Νίκος Φίλης, ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως «όσοι ονειρεύονται» λήξη της συνεργασίας των δύο κομμάτων θα πρέπει να περιμένουν έως το 2019, και «ίσως» για μία ακόμα τετραετία, έως το 2023.

Παρουσίασε την αντιπαράθεση ως κάτι που αφορά συγκεκριμένα τον κ. Φίλη, εξηγώντας πως οι ΑΝΕΛ εναντιώθηκαν στον πρώην υπουργό Παιδείας όταν «μίλησε κατά» των Ποντίων και της Εκκλησίας. «Τον μπλοκάραμε και θα τον ξαναμπλοκάρουμε εάν χρειαστεί», είπε.

Απαντώντας δε στις καταγγελίες του κ. Φίλη για νέες εξοπλιστικές δαπάνες για την απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών F-35, ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι το μόνο που έχει πράξει η ελληνική πλευρά είναι να ζητήσει σχέδια προτάσεων και τιμών. «Δεν ψωνίζω εγώ», είπε, προσθέτοντας πως οι αποφάσεις θα ληφθούν από το ΚΥΣΕΑ και την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Υποστήριξε ακόμα ότι ή Ελλάδα θα υπογράψει πενταετές πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, που σε περιπτώσεις άλλων χωρών περιλαμβάνει αμερικανική χρηματοδότηση για εξοπλισμούς.

Όσον αφορά τέλος τα υπονοούμενα του κ. Φίλη για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με πρόσωπα από την κεντροαριστερά παρά από τους ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος σχολίασε ειρωνικά: «Αν θέλει να συνεργαστεί με τα ‘βρώμικα’ χαλάλι του, να βγάλει και τον Τσοχατζόπουλο από τη φυλακή να κάνουνε παρέα».
Πηγή: skai.gr