Διακομματικά πυρά εναντίον Τσακαλώτου για τα επικείμενα μέτρα

Μπαρούτι μύρισε η Ολομέλεια της Βουλής στην παρουσία και μόνο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τον οποίο σύσσωμη η αντιπολίτευση περίμενε στη «γωνία» για τα επικείμενα μέτρα- αντίμετρα στον απόηχο της απόφασης του Eurogroup.

Η παραδοχή του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών ότι «κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι θα κερδίσουν από τη συμφωνία» αλλά κατά τα άλλα το αποτέλεσμα θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, καθώς και οι ειρωνικές αναφορές του στα σχόλια των βουλευτών της αντιπολίτευσης περί κρυφτού με τον ίδιο αντί για την ταμπακέρα να αναφέρεται στη «μανούλα» του, άναψαν και το φυτίλι, προκαλώντας τα διακομματικά πυρά με αποδέκτη τον ίδιο και την κυβέρνηση.

Πρώτος το γάντι του πέταξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, σχολιάζοντας σκωπτικά ότι στο Eurogroup αποφασίστηκε μόνο η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα χωρίς η κυβέρνηση να πάρει την ποσοτική χαλάρωση κι αφού εκχώρησε όλες τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» της.

«Αντί για Μαρκ Τουέιν εγώ θα πω: “ποια η διαφορά ανάμεσα στη γάτα και το ψέμα”; Ότι η γάτα έχει μόνο 9 ζωές. Πόσα ψέματα πρέπει να ακούσουμε;», σημείωσε αρχικά ο κος Δένδιας και απέναντι στον Αμερικανό συγγραφέα ο ίδιος αντέταξε τον Μπομπ Ντύλαν, παραφράζοντας καυστικά: «Δεν είναι η μοίρα μας, αφήστε τα ψέματα, έχει περάσει η ώρα».

Εξίσου σκληρή ήταν και η κριτική του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο ποίος τόνισε: «Δεν γίνεται να προχωράμε με αστειάκια και πολιτική που δεν δίνει λύσεις την ώρα που η κοινωνία στενάζει».

Ξεκάθαρες απαντήσεις εδώ και τώρα για το ακριβές περιεχόμενο των επικείμενων μέτρων ζήτησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι και επιστρατεύοντας την ειρωνεία έκανε παράφραση μίας παλαιότερης αναφοράς του υπουργού, λέγοντας: «σήμερα μάθαμε ότι τα βατράχια την πληρώνουν όχι μόνο όταν τσακώνονται τα βουβάλια μεταξύ τους αλλά κι όταν συμφωνούν. Καταφέρατε ότι θετικό κόμιζαν ΔΝΤ και ευρωπαίοι στη διαπραγμάτευση να τα παραπέμψετε στις καλένδες».

Πρόσθεσε, δε, ότι το Ποτάμι είναι πεπεισμένο πως θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, αφού όπως σχολίασε «υπογράφετε ό,τι σας δίνουν. «Αυτή όμως η συμφωνία είναι άλλη μια αγχόνη για την κοινωνία και την οικονομία», κατέληξε ο κος Αμυράς, αφήνοντας αιχμές περί εσκεμμένης εξαπάτησης των πολιτών.

«Σταματήστε το θέατρο», τόνισε φανερά εκνευρισμένος ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ, εξαπολύοντας ταυτόχρονη επίθεση σε κυβέρνηση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που είχαν ψηφίσει το τρίτο Μνημόνιο και προσθέτοντας: «τι περιμένατε από την αξιολόγηση; Να ανοίξουν οι κρουνοί για να πέσει χρήμα στους εργαζόμενους; Τσακώνεστε ποιος εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αλλά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση είναι καλύτερος μαθητής».

Μάλιστα ο κος Παφίλης συνέκρινε τα πολυσυζητημένα αντισταθμιστικά μέτρα που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση με το παράλληλο πρόγραμμα, κάνοντας λόγο για «παραμύθι» και σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η αλχημεία ήταν το Μεσαίωνα αλλά έχουμε και το 2017. Η κοροϊδία έχει όρια. Σταματήστε τον εμπαιγμό και μιλήστε καθαρά στο λαό. Τα ίδια λέγατε και με το παράλληλο πρόγραμμα που έγινε κάθετο».

Λίγη ώρα αργότερα νέα αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στον Υπουργό Οικονομικών και τον Νίκο Δένδια, όταν ο κος Τσακαλώτος τον εγκάλεσε για όσα είπε σχετικά με το Qe, σχολιάζοντας δηκτικά πως αν τον άκουγε ο Μάριο Ντράγκι θα τον έπιαναν τα γέλια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ όμως δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και παρότι ο υπουργός αποχώρησε αντεπιτέθηκε με σφοδρότητα, τονίζοντας: «ο ίδιος έχει πει ότι η ποσοτική χαλάρωση ακολουθεί το κλείσιμο της αξιολόγησης. Με ενόχλησε το ύφος του φροντιστηρίου. Ο κος Τσακαλώτος στερείται του τίτλου της προσωπικής ευγενείας. Του επιστρέφω την ειρωνεία και του συνιστώ να πάει να κάνει τη δουλειά του, να τελειώσει με την αξιολόγηση και να αφήσει την πλάκα».
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά