Αυτο-αποθέωση Πετρόπουλου Vol 2 για τις εισφορές

Υπό διαρκή αυτο-αποθέωση φαίνεται να τελεί ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, καθώς σήμερα επιδόθηκε στη 2η πράξη των «πανηγυρισμών», επαναλαμβάνοντας ότι οι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες του λένε ότι θα μπορούν επιτέλους να πληρώσουν εισφορές.

Βεβαίως μετά το «κάζο» της προηγούμενης φοράς που είχε ισχυριστεί ότι του έδιναν συγχαρητήρια στο δρόμο, αυτή τη φορά ήταν πιο συγκρατημένος στις εκφράσεις του, ώστε να αποφύγει το «τρολάρισμα».

Εμφανιζόμενος πάντως εκ νέου ως «σωτήρας» από τη Βουλή και επιχειρώντας να αποκρούσει τις αιτιάσεις του Βασίλη Κεγκέρογλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη περί πρόκλησης «ασφυξίας» στις συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, ο κ. Πετρόπουλος, σημείωσε: «προχθές επισκέφτηκα το Βιομηχανικό και το Επαγγελματικό επιμελητήριο. Ήταν ομόφωνη η θέση και των ελεύθερων επαγγελματιών ότι παρέχεται η δυνατότητα πλέον να έχουμε καλύτερο ισοζύγιο στις ταμειακές υποχρεώσεις. Τώρα θα μπορούν να πληρώσουν εισφορές».

Ακόμη κι ο ίδιος πάντως κράτησε μία μικρή επιφύλαξη υπό το φόβο της διάψευσής του από την πραγματικότητα, προσθέτοντας: «Μένει να αποδειχτεί φυσικά και γι’ αυτό το λόγο διαρκώς λέω να καλέσουμε όλους τους ασφαλισμένους να συντρέξουν σε αυτή την προσπάθεια, να καταβάλλουν εισφορές, για να πετύχουμε τις καλύτερες βελτιώσεις του συστήματος».

Ο Τάσος Πετρόπουλος παρείχε παράλληλα διαβεβαιώσεις σε συνταξιούχους και ανέργους, οι οποίοι απασχολούνται περιστασιακά για ένα μεροκάματο το μήνα ή το δεκαπενθήμερο, ότι δεν θα κληθούν να καταβάλλουν εισφορές, τονίζοντας ότι από το ταμείο θα περάσουν μόνον όσοι αμείβονται από εργασία ή για το εισόδημα από εργασία.

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ισχυρίστηκε ότι τα δεδομένα αλλάζουν μόνο για τους κατόχους δελτίου παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) για τους οποίους υποκρύπτεται εξαρτημένη σχέση εργασίας, ενώ δήλωσε ότι έως την επόμενη εβδομάδα θα έχουν αναρτηθεί στον ΕΦΚΑ τα στοιχεία των ασφαλισμένων που έχουν παράλληλη απασχόληση, ώστε να λυθεί το θέμα για το αν εμπίπτουν ή όχι στην υποχρέωση καταβολής εισφοράς.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι αναζητείται λύση για εργαζόμενους που ήταν ασφαλισμένοι παλαιότερα σε περισσότερα του ενός ασφαλιστικού ταμείου και τώρα τους ζητείται αναδρομικά η επιστροφή χρημάτων, όπως στην περίπτωση ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα εισπραχθούν τέτοια ποσά. «Είναι ένα θέμα που πρέπει να λύσουμε μέσα στον ΕΦΚΑ και θα το λύσουμε. Δεν επιδιώκουμε είσπραξη τέτοιων οφειλών μέσω ΚΕΑΟ αν έχουν προκύψει κι αυτό είναι δέσμευση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τον ισχυρισμό του κου Πετρόπουλου πάντως περί πληρωμής ίδιων ποσών και φέτος για τους μισθωτούς, απέκρουσε ο Βασίλης Κεγκέρογλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, σημειώνοντας ότι: «δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό που λέτε πως εκτός εκείνων με μπλοκάκι για τους άλλους θα ισχύσουν τα ίδια με πέρσι. Για παράδειγμα μισθωτός με αγροτικό εισόδημα 2.000 ευρώ πέρσι δεν πλήρωσε ασφαλιστικές εισφορές ενώ φέτος τον καλείτε να πληρώσει».
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά