Στο «θα...» η Παπανάτσιου για το τέλος επιτηδεύματος στα μικρά χωριά

«Κάντε υπομονή κι ο ουρανός ίσως γίνει πιο γαλανός», ήταν στην ουσία το μήνυμα της αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου, από τη Βουλή προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες σε μικρά χωριά κάτω των 500 κατοίκων, που εν μία νυκτί «έφαγαν» στο κεφάλι την κεραμίδα του τέλους επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ παρότι ο νόμος τους εξαιρούσε από την καταβολή του.

Η κα Παπανάτσιου ομολόγησε όπως κι ο προκάτοχός της Τρύφων Αλεξιάδης ότι το μέτρο είναι «άδικο», επαναλαμβάνοντας την πρόθεση του Υπουργείου και της κυβέρνησης να το αποκαταστήσει, ωστόσο, παρέπεμψε για τη λύση στις καλένδες, προκαλώντας αίσθηση με την επίκληση της αναμονής από την ΕΛΣΤΑΤ να ορίσει ποια είναι τα χωριά της χώρας μας, ώστε να μην προσδιορίζεται ο πληθυσμός βάσει της κοινότητας ή του Δήμου όπως ίσχυαν πριν το σχέδιο Καποδίστρια.

«Συνεχίζουμε να λέμε ότι είναι μία αδικία που πρέπει να διορθώσουμε. Έχουμε υποβάλλει αίτημα στην ΕΛΣΤΑΤ και περιμένουμε τον ορισμό των χωριών για να προχωρήσει το τεχνικό κομμάτι. Κάποιος πρέπει να ορίσει ποια είναι τα χωριά στη χώρα μας με συγκεκριμένα στοιχεία. Η ΕΛΣΤΑΤ είναι η κατάλληλη. Τεχνικό είναι το θέμα. Η διάθεση του υπουργείου είναι να διορθωθεί και πιστεύουμε ότι στις επόμενες φορολογικές δηλώσεις θα ξεκαθαριστεί το θέμα και δεν θα έχουμε τέλος επιτηδεύματος στα μικρά χωριά», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Παπανάτσιου.

«Δεν μπορεί να λέει ο Αλεξιάδης στον βουλευτή Μπγιάλα του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι μία αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί, να το παραδέχεται, να έχουν περάσει μήνες κι ακόμα το Υπουργείο να μην έχει κάνει αυτό που πρέπει. Διορθώστε το», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Γιώργος Γεωργαντάς από τη ΝΔ, που είχε καταθέσει τη σχετική επίκαιρη ερώτηση.

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παραβίασε» το νόμο του 2011 ερμηνεύοντας με εγκύκλιο κατά το δοκούν το τι σημαίνει «χωριό», καταργώντας έτσι την εξαίρεση των επιτηδευματιών και ελεύθερων επαγγελματιών μικρών χωριών από το τέλος επιτηδεύματος, αναγκάζοντας ουσιαστικά ιδιοκτήτες καφενείων σε μικρά χωριά να καταβάλλουν το δυσβάσταχτο τέλος των 650 ευρώ και δημιουργώντας ανισότητες με άλλες περιοχές που αν και μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αριθμό πληθυσμού δεν πληρώνουν επειδή αποτελούν ξεχωριστή κοινότητα.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά