Ερώτηση Θεοχαρόπουλου σε Καμμένο για τα νέα εξοπλιστικά

Από αλλού το περίμενε ο Πάνος Καμμένος κι από αλλού του ήρθε για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Αντί της ερώτησης του Νίκου Φίλη και άλλων 13 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την πτέρυγα των «53+», που περιφέρεται εδώ και μέρες μέσω διαρροών στα δημοσιογραφικά γραφεία, τελικά επίκαιρη ερώτηση για τις φήμες σχετικά με νέα εξοπλιστικά προγράμματα κατέθεσε επισήμως σήμερα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με τα σχέδια του Υπουργού Εθνικής Αμύνης.

«Πρόκειται για εθνικό ζήτημα. Δεν πρόκειται ούτε για εσωκομματικό ζήτημα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε για θέμα που περιορίζεται σε μία αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εντός της κυβέρνησης», υπογραμμίζει ο κος Θεοχαρόπουλος στην ερώτησή του, «καρφώνοντας» τον Νίκο Φίλη για τα ενδοκυβερνητικά «μαχαιρώματα» και την προσπάθεια επίδειξης εσωκομματικής δύναμης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καλεί τον Πάνο Καμμένο, να παράσχει σαφείς απαντήσεις ως προς τις προθέσεις του για εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16, υποστήριξη και συντήρηση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300, καθώς και την αγορά από τις ΗΠΑ αεροσκαφών stealth τύπου F-35, ενώ ζητά και επιβεβαίωση ή διάψευση των δημοσιευμάτων που θέλουν οι διαδικασίες για την προμήθεια αυτών των εξοπλισμών να έχουν ήδη ενεργοποιηθεί.

«Είναι πράγματι αδιανόητο, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την χώρα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των ΑΝΕΛ με την ανοχή του Πρωθυπουργού να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και να δημιουργεί εντυπώσεις σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος», σημειώνει ο κος Θεοχαρόπουλος.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι κανείς δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα του αξιόμαχου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και μιας ισχυροποιημένης χώρας, ως προς την ασφάλεια και την άμυνα, αλλά στο πλαίσιο αυτό απαιτείται εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών χωρίς υποβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων και του προσωπικού.

Ασκώντας, δε, δριμεία κριτική συνολικά στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, τονίζει ότι οι επίμαχες πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης κι ενώ η χώρα δαπανά σημαντικά ποσά για αμυντικές και εξοπλιστικές ανάγκες και ταυτόχρονα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί μία πολιτική περικοπών σε όλους τομείς κοινωνικής πολιτικής προχωρώντας σε οριζόντια μέτρα που πλήττουν μισθούς, συντάξεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και την ελληνική οικογένεια.

Κατόπιν όλων αυτών κι αφού αναφέρει ενδεικτικά ότι το κόστος του προγράμματος για την αναβάθμιση των F-16 υπολογίζεται μεταξύ 1,7 και 2 δις ευρώ και 80 έως 100 εκατομμύρια ευρώ για κάθε F-35, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ερωτά σε ποιο γενικότερο σχέδιο εντάσσεται η πρόθεση του κου Καμμένου για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς και αποσαφηνίσεις ως προς τα όσα σχετικά έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τον εγκαλεί γιατί δεν ενημέρωση τη Βουλή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα την πρόθεση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16, για υποστήριξη και συντήρηση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300, καθώς επίσης και για την αγορά από τις ΗΠΑ αεροσκαφών stealth τύπου F-35. Σύμφωνα μάλιστα με τα δημοσιεύματα αυτά, οι σχετικές διαδικασίες έχουν ξεκινήσει, ενώ έχει ήδη γίνει η εκδήλωση ενδιαφέροντος από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθεια των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς (F-35).
Ο εκσυγχρονισμός ωστόσο των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί εθνικό ζήτημα. Δεν πρόκειται ούτε για ένα θέμα εσωκομματικό, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και ένα θέμα που περιορίζεται σε μία αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εντός της κυβέρνησης.
Κι είναι πράγματι αδιανόητο, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την χώρα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των ΑΝΕΛ με την ανοχή του Πρωθυπουργού να συνεχίζει να δημιουργεί εντυπώσεις, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Να σημειωθεί εδώ ότι η εν λόγω αναβάθμιση του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας είναι εξαιρετικά κοστοβόρα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το κόστος του προγράμματος για την αναβάθμιση των F-16 υπολογίζεται μεταξύ 1,7 και 2 δις ευρώ, ενώ το κόστος ενός εκάστου F-35 κυμαίνεται μεταξύ 80 και 100 εκατ. ευρώ.
Κανείς δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα του αξιόμαχου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και μας ισχυροποιημένης χώρας, ως προς την ασφάλεια και την άμυνα. Στο πλαίσιο αυτό όμως απαιτείται εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών χωρίς υποβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων και του προσωπικού.

Με δεδομένο ότι:
• Η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί μία πολιτική περικοπών σε όλους τομείς κοινωνικής πολιτικής και συμφωνεί σε οριζόντια μέτρα που πλήττουν μισθούς, συντάξεις, την πραγματική οικονομία, τους ελεύθερους επαγγελματίες και την ελληνική οικογένεια.
• Η χώρα μας εν μέσω βαθιάς κρίσης δαπανά σημαντικά ποσά για αμυντικές και εξοπλιστικές ανάγκες.
• Η όποια επιλογή για την ενεργοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων πρέπει να εντάσσεται σ’ έναν γενικότερο και σαφή σχεδιασμό και να διακρίνεται από πλήρη διαφάνεια.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Έχουν όντως ξεκινήσει οι διαδικασίες για την προμήθεια των συγκεκριμένων εξοπλισμών; Κι αν ναι, σε ποιο σημείο βρίσκονται; Έχει αποσταλεί αίτημα και αν ναι, με ποιο σκεπτικό και από ποιον αποφασίσθηκε; Για ποιο λόγο δεν έχει ενημερωθεί σχετικά η Βουλή, αλλά ενημερωνόμαστε από σχετικά δημοσιεύματα;
2. Σε ποιο γενικότερο σχέδιο εντάσσεται η πρόθεση αύξησης αυτών των συγκεκριμένων δαπανών; Έχει ήδη προβλεφθεί, ο τρόπος αποπληρωμής των σχετικών πιστώσεων;

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά