Ξανθός: Οι αυξημένοι φόροι είναι προϋπόθεση για αξιοπρεπή περίθαλψη

Την ώρα που η κυβέρνηση διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για να πείσει τους πολίτες ότι για κάθε ένα ευρώ παραπάνω φόρους μετά το 2018 θα έχει ένα ευρώ αντίμετρα, ο Υπουργός Υγείας σε ένα ξέσπασμα ειλικρίνειας μάλλον και επιχειρώντας να αποκρούσει την κριτική της αντιπολίτευσης για τα προβλήματα που καταγράφονται στο δημόσιο σύστημα υγείας, σκιαγράφησε ένα διαφορετικό σκηνικό που σηματοδοτεί τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν γίνεται κάποιοι να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα προβλήματα ΕΣΥ. Να θέλουν καλά στελεχωμένα νοσοκομεία, χωρίς ελλείψεις, με σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές, εξαιρετικές παροχές από τον ΕΟΠΥΥ και ταυτόχρονα να ζητάνε χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και εισφορές. Απλώς κοροϊδεύουν τον κόσμο», σχολίασε ο Ανδρέας Ξανθός «καρφώνοντας» εμμέσως τη ΝΔ και πρόσθεσε προκαλώντας αίσθηση: «χωρίς καλό επίπεδο φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών από τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή υγειονομική περίθαλψη στη χώρα. Κι όποιος λέει το αντίθετο να το αποδείξει».

Ο ίδιος μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής αναφορικά με τα πεπραγμένα του ΕΟΠΥΥ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υποστήριξε ότι οι απόδοση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Οργανισμού προς τρίτους σχεδόν πενταπλασιάστηκε φέτος με ροές 533 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 100 που δίνονταν maximum τα προηγούμενα χρόνια, ενώ υπεραμύνθηκε και των αυξημένων εισφορών υπέρ υγείας, υποστηρίζοντας ότι αυτές κατευθύνονται προς τον ΕΟΠΥΥ και όχι για την πληρωμή συντάξεων όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

«Εμείς παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα αλλά πρωτίστως μας ενδιαφέρει να καλύπτουμε τις πρωτογενείς ανάγκες του πληθυσμού κι όχι να παρουσιάζουμε καλά νούμερα στους δανειστές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας, ομολογώντας ότι η κατάσταση στο ΕΣΥ δεν είναι ιδανική και πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά, αλλά τονίζοντας ότι το σύστημα έχει εξομαλυνθεί σε μεγάλο βαθμό και η κυβέρνηση «συγκρούεται» με όλα τα κακώς κείμενα στην υγεία.

Ο Ανδρέας Ξανθός έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, για να υποστηρίξει ότι διαψεύστηκε και κλείνει πλέον η «φιλολογία» περί Grexit που κατά τον ίδιο «δεν είχε βάση», καθώς και ότι η δεύτερη αξιολόγηση «κλείνει».
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά