Αμυράς: Τι τρέχει (;) με τη Siemens

Τις υποχρεώσεις της Siemens απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο, όπως αυτές απορρέουν από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, βάζει στο στόχαστρο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, με αφορμή την αποδέσμευση της εταιρίας σε έξι μήνες από σήμερα και συγκεκριμένα τον προσεχή Αύγουστο.

Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Αμυράς επιχειρεί να πάρει ξεκάθαρες απαντήσεις ως προς το εάν η Siemens έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, καθώς αυτές μπορούν να αποφέρουν πολλά εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει ο ερωτών βουλευτής, οι υποχρεώσεις αυτές αφορούν:

  • Πληρωμή 80 εκατ. ευρώ για εισπρακτέες απαιτήσεις του ελληνικού δημοσίου.
  • Καταβολή 90 εκατ. ευρώ, σε βάθος 5ετίας, για ερευνητικά προγράμματα.
  • Επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ εντός Ελλάδος ως διασφάλιση της παρουσίας της στη χώρα, διατηρώντας τουλάχιστον 600 θέσεις εργασίας.
  • Εξέταση της προοπτικής να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο στην Ελλάδα, έργο αξίας 60 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσει στην απασχόληση 700 εργαζομένων.

Παράλληλα, ο Γιώργος Αμυράς ζητά διευκρινίσεις από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σχετικά με τους λόγους αντικατάστασης των μελών της Εποπτικής Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, έργο της οποίας είναι να παρακολουθεί εάν η Siemens υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, καθώς και αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι «υπόλογη» εταιρεία κατέστη η Siemens Spa Ιταλίας αντί της Siemens AG Μονάχου.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά