Προσωρινό Grexit ή εγγυήσεις σε χρυσό και γη ζητούν γερμανοί πολιτικοί

Ανοιχτά υπέρ ακόμα και του Grexit τάσσεται μερίδα της γερμανικής πολιτικής σκηνής, επτά μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Έξοδο της χώρας μας από το ευρώ για ένα χρονικό διάστημα και μετά διάσκεψη δανειστών για ελάφρυνση χρέους του πρότεινε ο επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) στη Βουλή, Κλάους-Πέτερ Βιλς.

«Με αυτόν τον τρόπο θα έχει τη δυνατότητα η χώρα να προωθήσει την εξυγίανση της οικονομίας της», δήλωσε ο κ. Βιλς στο δημόσιο γερμανικό ραδιοσταθμό Deutschlandfunk.

Όπως είπε, έχοντας δική της νομισματική πολιτική η Ελλάδα θα έχει την δυνατότητα να ανακάμψει και μετά θα είναι δυνατό να συζητηθεί σε μια διάσκεψη δανειστών το ποσοστό αποπληρωμής των δανείων.

Απέρριψε ωστόσο το «κούρεμα» το ελληνικού χρέους, διότι με τα μέτρα σωτηρίας έχουν εν τω μεταξύ συσσωρευτεί τεράστια νέα χρέη: «Το να τρέχεις πίσω από αυτήν την κατάσταση θα σήμαινε να πετάς φρέσκο χρήμα πάνω στα χαμένα λεφτά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξίσου σκληρή γραμμή υιοθέτησε ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, καλώντας για πιο σκληρή στάση των δανειστών απέναντι στη χώρα μας.

Υποστήριξε την αποδέσμευση νέα βοήθειας για την Αθήνα μόνο εάν δεσμευθούν ως εχέγγυα μετρητά, χρυσός ή ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου. «Χρειαζόμαστε σχέδιο Β» είπε στην εφημερίδα Bild.

Την ίδια ώρα ωστόσο, σε συνέντευξη του, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι ποτέ δεν απείλησε την Ελλάδα με έξοδο από την ευρωζώνη. Ανέφερε ωστόσο ότι η χώρα θα έχει πρόβλημα αν δεν εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Εκτίμησε παράλληλα ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμώντας ότι θα βρεθεί λύση τις επόμενες εβδομάδες.

«Η πρόσφατη φλυαρία για το Grexit είναι επικίνδυνη […] Πρέπει να αντιταχθούμε αποφασιστικά κατά εκείνων οι οποίοι διχάζουν την Ευρώπη», απάντησε ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος Μάρτιν Σουλτς.
Πηγή: skai.gr