Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Φέρατε πάλι την κατηφόρα και το σύννεφο της δραχμής

Σκληρότατη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον πως προκαλεί τεράστια ζημιά στη χώρα με τη διαπραγματευτική του στρατηγική στην αξιολόγηση, κι έχει βάλει τη χώρα «πάλι σε ένα επικίνδυνο και κατηφορικό μονοπάτι».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως έχει επαναφέρει το σύννεφο της δραχμής πάνω από την ελληνική οικονομία, καθώς αποφεύγει να θέσει υπό έλεγχο στελέχη του κόμματός του που μιλούν για εθνικό νόμισμα.

«Οποιαδήποτε αναφορά στη δραχμή πρέπει να τελειώνει», διαμήνυσε, προσθέτοντας ότι στο ταξίδι του στο Βερολίνο φρόντισε να ακούσουν όλοι ότι η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη.

Τόνισε πως η πραγματική οικονομία έχει υποστεί τεράστια ζημιά από τους χειρισμούς της κυβέρνησης Επισήμανε πως η πτώση της ανεργίας έχει «παγώσει», ενώ παράλληλα υπουργοί φαίνεται να παραδέχονται τώρα η χώρα κινδυνεύει να χάσει πλήρως την ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Υπενθύμισε μάλιστα ειρωνικά ότι εν μέσω διαπραγμάτευσης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ταξίδευσε στη Θεσσαλονίκη και παρακολούθησε ποδοσφαιρικό αγώνα του ΠΑΟΚ μαζί με τον ιδιοκτήτη της ομάδας, στη σουίτα του.

Κατέστησε σαφές στον κ. Τσίπρα πως δεν πρέπει να ψάχνει «συνενόχους» στη διαπραγμάτευση, καθώς η κυβέρνηση φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τη διαπραγμάτευση αλλά και για τις καθυστερήσεις.

Απαντώντας στην επιμονή της κυβέρνησης πως οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η οικονομία ανακάμπτει, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπενθύμισε αιχμηρά ότι όλοι οι αριθμοί έχουν προϋπόθεση την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Κατηγόρησε δε προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι καθυστερεί και υπονομεύει την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Κάλεσε συγκεκριμένα τον κ. Τσίπρα να απαντήσει εάν υποστηρίζει την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και για το ταξίδι του Παρίσι, διερωτώμενος ανοιχτά για ποιο λόγο προσπάθησε να αποκρύψει από το δημόσιο διάλογο τη συνάντησή του με την τράπεζα Rotshchild.

«Χαρακτηρίσατε τη συνάντηση μου με τον κ. Σόιμπλε μυστική. Μυστική ήταν η δική σας συνάντηση στη Rothschild. Ποιους είδατε ακριβώς στη Ρότσιλντ; Θεωρείτε λογικό να πηγαίνει μόνος του χωρίς να συνοδεύεται από υπηρεσιακούς παράγοντες; Σε αυτό απαντήστε», είπε χαρακτηριστικά.

«Εγώ μιλάω την ίδια γλώσσα και εντός και εκτός Ελλάδας, συμπλήρωσε. Είπα [στη Γερμανία] ότι η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομικό αέρα από αυτόν που εσείς μας έχετε στερήσει».

Αντεπίθεση Τσίπρα

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «μεμψιμοιρεί» με μικροπολιτικό συμφέρον και προσπαθεί «εκ του ασφαλούς» να εκμεταλλευτεί την αξιολόγηση ώστε να εμφανιστεί στη συνέχεια ως ο σωτήρας της χώρας.

Υποστήριξε ότι με το ταξίδι του στο Βερολίνο ο αρχηγός της ΝΔ «φόρεσε τη φανέλα των δανειστών», στην προσπάθειά του να δρομολογήσει την αποτυχία της κυβέρνησης ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια για ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Κατήγγειλε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι πολιτεύεται ταυτισμένος με τα αιτήματα των δανειστών και ενάντια στα συμφέροντα της «κοινωνικής πλειοψηφίας».

Τον κάλεσε αιχμηρά να πει δημόσια τι συζήτησε με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όσον αφορά το δικό του ταξίδι στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ένα ταξίδι δεν είναι μυστικό όταν η γαλλική κυβέρνηση και η ελληνική πρεσβεία είναι ενήμερες. Προσέθεσε πως η συνάντηση συμφωνήθηκε αφότου η Rotshchild επελέγη από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, με αντικείμενο την επάνοδο της χώρας στις αγορές.

Συμπλήρωσε σκωπτικά ότι εάν αυτό το ταξίδι το έκανε ο προκάτοχός του Αντώνης Σαμαράς η ΝΔ θα το χαιρέτιζε ως προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων.

Τέλος, όσον αφορά το ταξίδι Τσακαλώτου στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι δεν έγινε κάτι μεμπτό, και το μόνο που έχει να καταλογίσει κάνεις στον ΥΠΟΙΚ είναι ότι είναι «γκαντέμης», αφού έχασε ο ΠΑΟΚ.
Πηγή: skai.gr