Κλείσιμο

Τζανακόπουλος: Υπάρχουν προϋποθέσεις για κατ’ αρχήν συμφωνία στο Eurogroup

Υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για την επίτευξη μίας κατ’ αρχήν πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας, όμως επαφίεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να κάνουν υποχωρήσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μιλώντας κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επαναβεβαίωσε πως η Αθήνα δεν προτίθεται να λάβει «ούτε ένα ευρώ» σε επιπλέον μέτρα λιτότητας, διαψεύδοντας παράλληλα τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί φέρνει χθες στην Αθήνα συμβιβαστική πρόταση για πακέτο μέτρων.

Τόνισε πως το βασικό ζητούμενο είναι να γεφυρωθεί το χάσμα όσον αφορά τις αντικρουόμενες εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μακροοικονομικά μεγέθη μετά το 2018, εκτιμώντας πως οι υπόλοιπες εκκρεμότητες μπορούν να λυθούν γρήγορα σε τεχνικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος κάλεσε το Ταμείο να υιοθετήσει πιο «ρεαλιστικές» εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να κάνει υποχωρήσεις όσον αφορά τους μεσοπρόθεσμους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα. Υπάρχουν πληροφορίες πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ταχθεί υπέρ στόχου 3,5% του ΑΕΠ έως το 2028.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικριτικές για το ΔΝΤ δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή Μάνφρεντ Βέμπερ και το αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι καταδεικνύουν τη διαμόρφωση μίας νέας στάσης στην Ευρώπη όσον αφορά τη θέση του Ταμείο στο πρόγραμμα.

Παρά ταύτα, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιτεθεί συμφωνία «όπου θα συμμετέχουν όλοι» οι θεσμοί, περιλαμβανομένου του ΔΝΤ, σημειώνοντας πως ούτως ή άλλως χώρες όπως η Ολλανδία επιμένουν στην παραμονή του οργανισμού.
Πηγή: skai.gr