Μήνυμα Mέρκελ σε Σόιμπλε; Η ευρωζώνη πρέπει να μείνει ενωμένη

Την ανάγκη η ευρωζώνη να παραμείνει ενιαία εξέφρασε την Πέμπτη η Άνγκελα Μέρκελ στον απόηχο των προειδοποιήσεων Σόιμπλε περί Grexit, αλλά και δηλώσεων αμερικανών αξιωματούχων όπως του Τεντ Μάλοχ. 

Ταυτόχρονα όμως, η καγκελάριος της Γερμανίας κάλεσε τα κράτη μέλη του ενιαίου νομίσματος «να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους».

«Για εμένα δεν υπάρχει θέμα δύο ταχυτήτων εντός της ευρωζώνης», τόνισε η Μέρκελ. «Η ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ενιαία. Και αυτό που συμφωνήσαμε πρέπει να γίνει από κοινού, από όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης», επέμεινε η καγκελάριος, εκ νέου υποψήφια των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών για το αξίωμα στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της οικονομίας της θα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη.

«Η πίεση στους Έλληνες για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστεί ώστε (η ελληνική οικονομία) να γίνει ανταγωνιστική, σε διαφορετική περίπτωση (η χώρα) δεν μπορεί να μείνει στη νομισματική ένωση», υποστήριξε ο Σόιμπλε μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΑRD.

Για «συνάντηση τελευταίας ευκαιρίας» την Παρασκευή, ώστε να αρθεί το παρατεταμένο αδιέξοδο στην αξιολόγηση, κάνουν λόγο στο μεταξύ –ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής- πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Σε νέες επιθετικές δηλώσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέβη από την πλευρά του ο Τεντ Μάλοχ. Σύμφωνα με δηλώσεις του αμερικανού οικονομολόγου στην Guardian, στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η παράκαμψη των ευρωπαϊκών θεσμών προς όφελος των διμερών σχέσεων με τα κράτη - μέλη.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr